EU: Kosovo ugrožava evropski put ako ne uspostavi Zajednicu opština

Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija i dalje insistiraju da je Kosovo obavezno da formira Zajednicu

3743 pregleda 1 komentar(a)
Peter Stano, Foto: Screenshot/Youtube
Peter Stano, Foto: Screenshot/Youtube

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je u utorak da Kosovo mora hitno da sprovede višegodišnju obavezu uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom i upozorio da će se suočiti sa posljedicama na putu ka EU ako to ne učini.

Ocijenio je da je osnivanje Zajednice obaveza za Kosovo i da je "to više puta ponovila Evropska unija na najvišem nivou i evropskim liderima".

Kosovo i Srbija postigli su dogovor o Zajednici 2013. godine, a zatim 2015. o principima njenog osnivanja.

Međutim, Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u punoj saglasnosti sa Ustavom.

Međunarodna zajednica je krajem prošle godine strankama predstavila nacrt statuta Zajednice. Stranke su prvobitno rekle da to prihvataju u principu, ali nisu preduzele nikakve korake.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa 19. marta, premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da ne prihvata ovaj nacrt statuta.

Stano je ponovio da je osnivanje Zajednice povezano sa napretkom Kosova da postane deo Unije.

"Ukoliko Kosovo ne bude u stanju da pruži rezultate u ovom pravcu, onda to neće biti viđeno kao pozitivan signal - da želi da krene putem normalizacije odnosa [sa Srbijom], što je sada povezano sa napretkom Kosova na putu ka EU", dodao je on.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija i dalje insistiraju da je Kosovo obavezno da formira Zajednicu.

Stano je naglasio da se na sastancima sa strankama stalno razgovara o pitanju osnivanja Zajednice.

Portparol EU je kazao da će na ovonedjeljnom sastanku na nivou glavnih pregovarača Kosova i Srbije glavno pitanje biti iznalaženje rešenja za zabranu korištenja dinara na Kosovu.

Istakao je da su prošlonedjeljni razgovori označili napredak i da će biti nastavljeni u četvrtak, 4. aprila u Briselu.

Upotreba dinara za gotovinska plaćanja na Kosovu zabranjena je od 1. februara, kada je Centralna banka Kosova primjenila novu uredbu kojom je evro određen kao jedina zvanična valuta u zemlji.

Ovo pitanje, osim što je naljutilo Srbiju, izazvalo je i nesuglasice između Vlade Kosova i međunarodne zajednice, jer srpska zajednica na Kosovu godinama prima isplate u dinarima iz budžeta Srbije.

Zapadne diplomate zatražile su od Kosova da suspenduje ovu uredbu, kako bi pogođenim građanima dalo vremena da se prilagode novoj praksi.

Bonus video: