Završni okršaj Plenkovića i Milanovića

U Hrvatskoj se sjutra održavaju parlamentarni izbori na kojima će se glavna bitka voditi između HDZ-a i SDP-a

20044 pregleda 8 komentar(a)
Andrej Plenković, Foto: Rojters
Andrej Plenković, Foto: Rojters

U Hrvatskoj će sjutra biti održani parlamentarni izbori nakon kampanje koju je obilježio verbalni rat između dva glavna zvaničnika države, što je izazvalo političku krizu u članici Evropske unije i NATO-a.

Snage će odmjeriti vladajuća konzervativna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na čelu da aktuelnim premijerom Andrejom Plenkovićem, i savez stranaka centra i ljevice koje neformalno predvodi populistički predsjednik Zoran Milanović i njegova Socijaldemokratska stranka (SDP).

Agencija Asošiejtid pres piše da je mnogo toga u ugri u trci za hrvatski parlament od 151 mjesta, ne samo u samoj zemlji već i za Evropu dok se bori sa nestabilnošću zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ako HDZ ostane na vlasti, zemlja bi održala relativnu političku stabilnost i nastavila prozapadni kurs podržavajući Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom. Uspjeh SDP-a mogao bi ga dovesti na put za pobjedu na izborima za Evropski parlament u junu i predsjedničkim izborima u decembru. To bi uzdrmalo dugotrajnu dominaciju HDZ-a u politici i potencijalno otvorilo prostor za jači proruski uticaj u zemlji, slično Mađarskoj i Slovačkoj, ocjenjuje AP.

Većina predizbornih anketa predviđa komotnu pobjedu HDZ-a, ali bez dovoljno mjesta da vlada sam

Plenković i Milanović su nastavili verbalni sukob i juče, posljednjeg dana predizborne kampanje.

Plenković je ponovo ocijenio da Milanović “gura Hrvatsku u ruski svijet”, a Milanović je premijera nazvao “kumom kriminala u Hrvatskoj”.

Premijer, koji se bori za treći mandat zaredom, rekao je da očekuje veliku podršku na izborima i uvjerljivu pobjedu svoje stranke. On je pozvao desne birače da daju glas HDZ-u, a ne njihovim glavnim oponentima na desnom spektru, Mostu i Domovinskom pokretu, jer bi to, kako je ocijenio, na vlast dovelo ljevicu.

On je ocijenio da su te stranke tu da bi uzele dio birača na desnom političkom spektru i podržale ljevicu.

Na pitanje novinara o snimcima koje je objavio nedjeljnik “Nacional” sa zatvorenog HDZ-ovog sastanka na kojem vrijeđa poslanike opozicije iz Mosta i Domovinskog pokreta, kao i Milanovića i pojedine nezavisne medije koje naziva “osovinom zla”, Plenković je odgovorio da je riječ o “internom” i “motivišućem” sastanku i da to nije trebalo da bude javno.

On je dodao da je “malo slobodnije rekao ono što sve vrijeme govori javno”, kao i da poštuje medije, te da je izraz “osovina zla” koju je upotrijebio bila stilska figura, prenijela je Beta.

Zoran Milanović
Zoran Milanovićfoto: Reuters

Milanović, koji nije zvanični kandidat na predstojećim izborima jer je Ustavni sud zabranio njegovu kandidaturu zbog toga što nije podnio ostavku, oglasio se juče na Fejsbuku.

“Andreju Plenkoviću ne smetaju pljačka države i korupcija koju godinama sprovode članovi HDZ-ovog kartela. Ne smeta mu što vodi najkorumpiraniju vladu u hrvatskoj istoriji, ali mu smetaju oni koji govore o tome i mediji koji još slobodno pišu o njegovom kriminalu i korupciji”, napisao je Milanović o objavljenim snimcima.

On je dodao da Plenković sad njih proglašava neprijateljima i zavjerenicima “kao svaki raskrinkani i ugroženi diktator”.

Ljevičarska opozicija mogla bi imati koristi od nezadovoljstva visokom inflacijom i opštom ekonomskom krizom u većini članica EU

Milanović, koji je najpopularniji političar u anketama, često je izražavao proruski stav tokom rata u Ukrajini, protiveći se obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i slanju oružja Kijevu jer, kako smatra, do samo produžava sukob. Plenkovića je nazvao “običnom kukavicom” zato što ga je navodno spriječio da direktno učestvuje na izborima.

“Za Plenkovića će igra biti gotova” nakon srijede, rekao je Milanović i pozvao birače da izađu u što većem broju kako bi se riješili Plenkovića i njegovog kartela.

Većina predizbornih anketa predviđa komotnu pobjedu HDZ-a, ali bez dovoljno mjesta da vlada sam, prenio je AP. Ljevičarska opozicija mogla bi imati koristi od nezadovoljstva visokom inflacijom i opštom ekonomskom krizom u većini članica EU. Manje stranke s desnice i ljevice mogle bi biti ključne kako za HDZ tako i za SDP za formiranje vladajuće kolacije.

Bonus video: