Četvorica državljana Hrvatske napadnuta u Srbiji, Zagreb uputio protestnu notu, Vučić osudio napad

Hrvatsko ministarstvo oštro je osudilo taj čin, koji je, dodaje se, prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motivisan

12219 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.04.2024. 13:37h

Četvorica hrvatskih državljana napadnuta su tokom vikenda u Pančevu, a Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske je tim povodom uputilo protestnu notu Srbiji.

Pančevačka policija je zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti uhapsila N.R. (22), M.K. (23), Ž.M. (23) i F.M. (21), koji su osumnjičeni da su 13. aprila u jedan sat poslije ponoći po nacionalnoj osnovi vrijeđali i nanijeli lake tjelesne povrede državljanima Hrvatske i dvojici državljana Srbije.

„Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu Republici Srbiji povodom ničim izazvanog teškog fizičkog napada, koji se dogodio 13. aprila u Pančevu, na četvoro hrvatskih državljana, kao i na dvoje srpskih državljana koji su stali u njihovu odbranu“, piše u saopštenju ministarstva.

Hrvatsko ministarstvo oštro je osudilo taj čin, koji je, dodaje se, prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motivisan.

„Ministarstvo očekuje hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od strane zvaničnika Republike Srbije, traži hitnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih uz djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, te očekuje primjereno kažnjavanje počinilaca“, ističe se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo u Pančevu juče je saslušalo osumnjičene i zatražilo pritvor za sve počinioce.

„Krivičnom prijavom se osumnjičenima stavlja na teret da su dana 13. aprila u 1.15 časova u Pančevu, izazivali nacionalnu mržnju među narodima tako što su po nacionalnoj osnovi vrijeđali lica N.K. (1986), K.R. (1979), M.B. (1985) i M.K. (1989), svi državljani Republike Hrvatske iz Zagreba, te da su rukama, nogama i kaiševima zadavali udarce oštećenima N.K. i K.R, kao i B.L. (1986.g.) iz Pančeva i M.C. (1985) iz Niša, dvojici državljana Republike Srbije, nanijevši im lake tjelesne povrede u predjelu glave i tijela“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Viši sud u Pančevu odredio je pritvor osumnjičenom Ž.M. u trajanju do 30 dana zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo je saopštilo da će u daljem toku dokaznih radnji ispitati svjedoke događaja i obaviti potrebna vještačenja.

Vučić: Nedopustivo i nedozvoljivo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je danas fizički napad na četvoro hrvatskih državljana u Pančevu proteklog vikenda i dodao da će nadležni organi učiniti sve da procesuiraju odgovorne za taj incident.

"To je nedopustivo i nedozvoljivo. Tako nešto nigdje, ni kod nas ni u regionu, ne smie da se događa", izjavio je predsjednik Srbije na otvaranju Sajma privrede u Mostaru.

Bonus video: