Kurti: Četvorica kosovskih policajaca puštena iz pritvora u Srbiji, samo Janković zadržan

Kurti je na sjednici Vlade Kosova rekao i da su policajci zaustavljeni na graničnim prelazima između Kosova i Srbije, na Merdaru, Beloj zemlji i Jarinju, kao i na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske

7821 pregleda 6 komentar(a)
Kurti, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Kurti, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da su, prema posljednjim informacijama, četiri službenika kosovske policije koji su bili u pritvoru u Raškoj u Srbiji, puštena na slobodu.

U pritvoru je, prema Kurtijevim riječima, ostao samo zamjenik direktora Policije Kosova iz srpske zajednice, Dejan Janković.

Kurti je na sjednici Vlade Kosova rekao i da su policajci zaustavljeni na graničnim prelazima između Kosova i Srbije, na Merdaru, Beloj zemlji i Jarinju, kao i na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske.

"Zamjenik direktora policije i dalje se nalazi u pritvoru u Srbiji", rekao je Kurti, aludirajući na Jankovića.

Dejan Janković je iz opštine Štrpce, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra na Kosovu.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao da su četvorica policajaca i zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković, "bez ikakvog obrazloženja” zadržani u Raškoj u Srbiji.

On je rekao da je ovaj čin Srbije presedan "među mnogim akcijama i napadima na policiju Kosova" .

U međuvremenu je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije za Tanjug potvrdilo da su četvorica kosovskih policajaca privedena u srijedu prilikom kontrole na granici, a da je jedan od njih, zamjenik direktora policije zadržan.

Kako se dodaje, oni su privedeni prilikom kontrole na prelazima, zbog bezbjednosnih provjera.

Iz MUP-a Srbije nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o hapšenju kosovskih policajaca.

Prethodno je srpski MUP odbacio optužbe o zadržavanju autobusa u kojima su bili državljani Kosova. U saopštenju je navedeno da srpska policija nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak kroz Srbiju, te da je u toku bila samo "pojačana kontrola svih putnika".

Međutim Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je izvijestilo da je u srijedu na stotine kosovskih državljana zadržano i ispitivano "bez ikakvog obrazloženja".

Ministarstvo je pozvalo građane Kosova da "po svaku cijenu" izbjegavaju putovanje kroz Srbiju, te dodali da su se oko ovog pitanja obratili Evropskoj uniji, te zemljama Kvinte – SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji.

Bonus video: