Nataša Miljanović Zubac - samoodbranom protiv mafije

Novinarka iz Trebinja javno ukazuje na veze sektora bezbjednosti sa krimi-grupama, ali tužilaštvo ne reaguje...

72508 pregleda 161 reakcija 23 komentar(a)
Objava Skaj prepiski jedini način da zaštitim sebe i porodicu: Miljanović Zubac, Foto: Privatna arhiva
Objava Skaj prepiski jedini način da zaštitim sebe i porodicu: Miljanović Zubac, Foto: Privatna arhiva

Novinarku iz Trebinja Natašu Miljanović Zubac matična država ostavila je da se sama bori protiv mafije koja ugrožava njen život - policija joj je poručila da se poduči samoodbrani, a tužilaštvo žmuri na njeno ukazivanje veza sektora bezbjednosti sa kriminalnim grupama koje djeluju na teritoriji te, ali i država regiona.

Miljanović Zubac je na bolovanju 19 mjeseci, ali oni koji pokušavaju da je ućutkaju - ne miruju. Više puta je bila na meti - zapaljen joj je automobil, stižu joj prijeteće poruke, presretali su je u vožnji, ostavili krvavu lutku ispred njene kuće...

Svi slučajevi prijavljeni su Policijskoj upravi Trebinje, rađeni su uviđaji i predmeti su u radu u Okružnom tužilaštvu u tom gradu.

Iako na svojim komunikacionim kanalima objavljuje informacije o mrežama koje su narko klanovi ispleli sa pojedincima iz crnogorske i policije Republike Srpske, iz Tužilaštva u Trebinju “Vijestima” su odgovorili da, shodno pravilniku, imaju ograničen pristup internetu, da nemaju osposobljene službenike da prate ko što objavljuje na društvenim mrežama i da nijesu upoznati sa sadržajem koji Miljanović Zubac objavljuje.

Ona mjesecima, na osnovu materijala sa nekada zaštićene Skaj aplikacije, ali i dokumenata iz bezbjednosnih službi, objavljuje navode o vezama policije i mafije. Nedavno objavila je i ko su nalogodavci paljenja njenog automobila, ali i koji policajci su tokom uviđaja kontaminirali dokaze.

To, međutim, nadležno tužilaštvo “nije” vidjelo, dok nijesu dobili pitanja “Vijesti”. Istog dana kada su našoj redakciji poslali odgovore, Miljanović Zubac su pozvali da im da iskaz. Do toga, međutim, još nije došlo.

Policijska uprava Trebinje uputila je “Vijesti” da odgovore traže od nadležnog tužilaštva. Tvrde i da su još ranije disciplinski gonili službenike koje je ona označila kao osobe koje su kontaminirale dokaze nakon što joj je zapaljen automobil.

Ne objašnjavaju zbog čega su ta dva policajca, čiji identitet je poznat “Vijestima”, dobila otkaz iz MUP-a.

“Licima iz Vašeg upita u julu 2022. godine izrečena je disciplinska mjera prekid radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog zloupotrebe ili prekoračenja ovlašćenja i narušavanja ugleda Ministarstva”, odgovorila je Vijestima portparolka PU Trebinje, Jovana Cvijetić.

Skaj jedini štit

Miljanović Zubac objašnjava što je sve doživjela, i kako se svi nadležni oglušuju o njene zahtjeve, ali i teške optužbe iznosi. Ističe i da svoj i život članova porodice štiti objavama:

“Svi slučajevi su zabilježeni od strane PU Trebinje, rađeni su uviđaji, a predmeti se nalaze u OT Trebinje. Za sve to vrijeme nadležne institucije ćute. Šest zahtjeva za procjenu bezbjednosti čeka odgovor. Da bih na svojevrstan način sama zaštitila svoj i život svoje porodice počela sam prije 14 mjeseci da objavljujem određene sadržaje na svojim društvenim mrežama. Drugi način nemam. To su određeni segmenti Skaj prepiski i materijal iz službi bezbjednosti. Targetiram ljude iz bezbjednosnih institucija, posebno direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića”, odgovorila je Miljanović Zubac “Vijestima”.

Iz trebinjskog tužilaštva su, odgovarajući na pitanja Vijesti da li su pokrenuli istragu na osnovu objava Miljanović Zubac, koja nedvosmisleno dovodi u vezu direktora Policije Republike Srpske, Sinišu Kostreševića, sa narko kartelima, kazali da to nije u njihovoj, već u nadležnosti Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

U vezi sa dijelom Vašeg dopisa koji se odnosi na saznanja o navodnim krivičnim djelima počinjenim od strane direktora Policije Republike Srpske, Siniše Kostreševića, obavještavamo Vas da navedena djela nisu u nadležnosti ovog Tužilaštva, već su u nadležnosti Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske - Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala

Paljenje automobila i uništavanje tragova

Novinarka Radio televizije Republike Srpske (RTRS) za “Vijesti” priča da je u januaru prošle godine od Ministarsva unutrašnjih poslova RS dobila dopis u kom su je pozvali na samozaštitu, a koji je potpisala portparolka tog resora Mirna Miljenović.

Objašnjava da je nakon toga redovno posjećivala PU Trebinje i iznosila svoja saznanja.

“Tamo sam u brojnim razgovorima sa načelnikom PU Sinišom Laketom i načelnikom Sektora policije Miodragom Jankovićem iznosila neka moja saznanja. Između ostalog i o direktoru policije Siniši Kostreševiću. Svoja saznanja o naručiocu, kao i organizatoru paljenja mog automobila iznijela sam im 28. marta 2024. godine. Iznijela sam i saznanja i o inspektorima MUP-a Srpske koji su kontaminirali dokaze u slučajevima paljevina automobila. Laketa i Janković nisu negirali ništa što sam rekla, a puno toga su čuli. Naprotiv, Laketa je rekao da su se tim nekim imenima, citiram - ‘bavili’. Na neka imena su još ‘imuni’, jer to je ipak neka veća liga”, kazala je ona.

Miljanović Zubac
Miljanović Zubacfoto: Privatna arhiva

Tužilaštvo, međutim, tvrdi da nema informacije koje je ona podijelila sa tom dvojicom funkcionera trebinjske policije.

Glavni okružni javni tužilac u Trebinju Žarko Milić odgovorio je “Vijestima” da je 28. jula 2022. godine zbog paljenja automobila novinarke otvoren predmet protiv nepoznatog počinioca i da se i dalje sprovodi istraga.

“Nataša Miljanović Zubac se u izjavi datoj policijskim organima dana 15. 6. 2022. godine izjasnila da nije imala prijetnje, kao ni da joj nisu poznati motivi za počinjenje navedenog krivičnog dela, a takođe da nema ni sumnji u pogledu mogućeg počinioca krivičnog dela. Takođe je navela da će u slučaju da dođe do novih saznanja u vezi sa počinjenjem ovog krivičnog djela o tome obavijestiti nadležne organe, što do sada nije bio slučaj”, odgovorio je Milić Vijestima 12. aprila.

Zvali je da ne dođe

Komentarišući odgovore koje su “Vijesti” dobile od PU Trebinje i tamošnjeg Tužilaštva, kazala je da Tužilaštvo nikada nije odgovorilo na njen dopis od novembra 2022.

“Vama su odgovorili da ne prate moje objave na društvenim mrežama, a istog dana kada ste Vi primili odgovor od njih mene je pozvao tužilac Dino Redžović. Rekao je da bih trebala biti saslušana u svojstvu svjedoka, a u vezi sa objavama koje emitujem na društvenim mrežama. Zanimljivo baš. Dakle, nakon što ste vi reagovali pitanjima - dobijam poziv. Još interesantnije je to što smo se dogovorili da se čujemo u petak, 19. aprila da preciziramo termin tog saslušanja. Tužilac Redžović nije bio na poslu, a sekretarica je rekla da ne može da ga kontaktira do ponedjeljka. Ja sam spremna naravno da idem na saslušanje, samo nisam sigurna da li su nadležni spremni na ono što ću im saopštiti. Tužilaštva su u većini slučajeva veoma inertna, određene stvari imaju, ali ne reaguju. A ja pored izjave imam i nekoliko pitanja tužiocu da postavim, a jedno od njih je i zašto nikad nisu odgovorili na jedan moj preporučeni dopis. Kao i neka pitanja na koja nikada nismo dobili odgovor, ko je i koga i kada prevodio preko državne granice... čime se tužilastvo inače bavilo, samo što nikada nismo čuli epilog istražne radnje. Naravno, izjava će biti u skladu sa mojom bezbjednosnom situacijom i sa mojim stepenom povjerenja u institucije BiH. Ponoviću što ponavljam već dugo, ne vjerujem bezbjednosnim institucijama Srpske i BiH. Na njihovom čelu su uglavnom kontaminirani kadrovi koji su dio miljea koji mi prijeti, atakuje na mene, ugrožava mi život”, rekla je ona.

Ćute i kad traži zaštitu

Miljanović Zubac objašnjava da je 14 mjeseci, koliko objavljuje materijal sa Skaja, nijedna bezbjednosna institucija u Srpskoj i Bosni i Hercegovini nije kontaktirala.

“A ja sam se svima obratila tražeći zaštitu. Uglavnom se proglašavaju nenadležnim, vraćaju me na MUP RS čiji vrh ćuti, a već sam rekla ko je na čelu Policije Srpske”.

Ne vide objave, niti su osposobljeni da ih vide

Odgovarajući na pitanja da li su vodili istragu u pravcu osoba koje je Miljanović Zubac označila kao naručioca i organizatora tog kriminalnog posla, kao u pravcu dvojice inspektora koji su, kako ona tvrdi, kontaminirali dokazni materijal, Milić je kazao da tužilaštvo to nije ni vidjelo.

“Tužilaštvo na osnovu Pravilnika o načinu pristupa internetu za korisnike pravosudnog informacionog sistema iz razloga bezbjednosti informacionog sistema ima ograničen pristup internetu, odnosno socijalnim ili društvenim mrežama, i drugim sadržajima koji se emituju na internetu, a takođe nema ni osposobljene službenike za tu vrstu aktivnosti, iz koga razloga nije u mogućnosti da prati objave koje fizička lica plasiraju na društvenim mrežama. Tužilaštvo nije upoznato sa sadržajima koje je na svojim društvenim mrežama objavila Nataša Miljanović Zubac”, kazao je on.

Objasnio je da su policajci pod nadzorom tog tužilaštva sproveli više mjera i aktivnosti u cilju otkrivanja i identifikovanja lica koja su na području Trebinja u dužem vremenskom periodu uništavala tuđe automobile, da je među njima i Aleksandar Lučić, ali da se “identifikovana lica na osnovu prikupljenih dokaza nisu mogla dovesti u vezu sa počinjenim krivičnim djelom na štetu Zubac”.

Bonus video: