Šefovi policije dio "užeg kruga" narkobosa?

U BiH sprovedena međunarodna policijska akcija za razbijanje superkartela u kojoj su uhapšene 23 osobe, uključujući i visoke policijske zvaničnike

15845 pregleda 2 komentar(a)
Hapšenje u Sarajevu u okviru operacije "Crna kravata", Foto: Rojters
Hapšenje u Sarajevu u okviru operacije "Crna kravata", Foto: Rojters

Policija Bosne i Hercegovine uz podršku međunarodnih agencija pretresla je desetine lokacija i uhapsila 23 osobe osumnjičene da su radile za šefa evropskog narkokartela, saopštila je juče policijska agencija Evropske unije Europol.

Među uhapšenima u akcijama koje su u ponedjeljak sprovedene u Sarajevu, Mostaru i Zenici je i nekoliko visokorangiranih policijskih zvaničnika osumnjičenih za organizovani kriminal i pranje novca, navodi se u saopštenju glavnog tužioca BiH. Uhapšeni su, između ostalih, vršilac dužnosti direktora Policije Federacije BiH (FUP) Vehid Munjić, šef Specijlane policije FUP-a Mustafa Selmanović, sarajevski biznismen Gordan Memija, kao i direktor Kantonalne bolnice u Zenici Tarik Zulović.

Pripadnici specijalne jedinice u Sarajevu sprovode Vahida Munjića, šefa Federalne policije
Pripadnici specijalne jedinice u Sarajevu sprovode Vahida Munjića, šefa Federalne policijefoto: Beta/AP

Agencija za državnu bezbjednost SIPA je saopštila da su vlasti privremeno zamrznule bankovne račune osumnjičenih i obustavile sve finansijske transakcije. Rečeno je da su dokazi protiv grupe uključivali šifrovane telefonske razgovore.

Akcija u BiH sprovedena je u okviru borbe protiv takozvanog "superkartela", saveza kriminalnih mreža koje je predvodio Edin Gačanin, zvani Tito, a koji je kontrolisao veći dio evropske trgovine kokainom.

U operaciji kodnog naziva "Blek taj" (Crna kravata) učestvovale su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske policijske službe, kao i agenti iz američke Agencije za borbu protiv droga (DEA) i FBI-ja, navodi se u saopštenju Europola.

Europol je saopštio da je glavni cilj operacije bio da se uhvati unutrašnji krug bosansko-holandskog narkobosa koji je prošle godine u Holandiji osuđen na sedam godina zatvora u Holandiji, ali možda i dalje upravlja trgovinom drogom iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

"Uprkos hapšenju u novembru 2022. godine, istraga je pokazala da je 'meta visoke vrijednosti' nastavila da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju", stoji u saopštenju Europola.

Europol nije imenovao narkobosa, ali su bosanski mediji objavili da je jasno da se radi o Gačaninu, koji je bio među 49 osumnjičenih uhapšenih 2022. godine u koordinisanim racijama širom Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Edin Gačanin najveći je balkanski narkobos, koji ima holandsko državljanstvo, a od marta prošle godine je na američkoj "crnoj listi", prenijela je Beta. Pored zatvorske kazne on je u Holandiji osuđen i na novčanu kaznu od milion eura zbog krijumčarenja droge. Gačanin se sumnjiči i da je odgovoran za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

Europol je istakao da među juče uhapšenima nijesu samo pomagači, već i korumpirani zvaničnici identifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

"Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhapsili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55.000 eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio-stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan sprovođenja akcije službe za sprovođenje zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptop računare i izuzele druge dokaze", ističe se u saopštenju.

Rečeno je da su hapšenja u ponedjeljak "još jedna prekretnica" u borbi protiv saveza kriminalnih mreža.

Bonus video: