Porfirije u poslanici tvrdi: Rezolucijom pokušavaju proglasiti srpski narod počiniocem genocida

"Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice", rekao je patrijarh SPC

20946 pregleda 96 reakcija 94 komentar(a)
Porfirije, Foto: Savo Prelević
Porfirije, Foto: Savo Prelević

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije naglasio je u Uskršnjoj poslanici da predlagači Rezolucije o genocidu u Srebrenci pokušavaju srpski narod da proglase počiniocem genocida, kao i da se ne obaziru na zločine počinjene nad srpskim narodom u njenoj okolini.

Podsećajući na stradanja Srba u Prvom i Drugom svjetskom ratu, patrijarh Porfirije je naveo da "istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svjedočila sama stradanja, bez lažnih svjedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sljedbenika izvršilaca stvarnog genocida".

"Kao pastiri slovesnoga stada Hristovog, sa žaljenjem podsjećamo sve na činjenicu da je svijet u kome živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoljeću, kao i u vjekovima koji su mu prethodili. Svako drugo brdo na mjestima gdje žive Srbi svojevrsna je Golgota", ukazao je Porfirije.

"Tješi nas i uspokojava činjenica da pripadamo narodu koji je u godinama mira, koje su dolazile poslije strašnih vremena smrti, slijedeći Jevanđelju Vaskrsloga Hrista na kome je utemeljen, praštao dužnicima svojim, a sa pripadnicima drugih naroda želio i nastojao da izgradi bolju i zajedničku budućnost", naveo je on.

"Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice", naveo je Porfirije.

Nažalost, istakao je, "na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cijele porodice i koji su se kontinuirano dešavali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija".

"Po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol zbog iste. Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što 'mudro' prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji svojim nametanjem ekskluzivnog prava na bol i žrtve, ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost", upozorio je patrijarh SPC.

Porfirije u poslanici govori i o Kosovu i Metohiji navodeći da je to su koleva i dom srpskog naroda, u kojem je ispleo venac hramova.

"U prirodi stvorenog bića je sadržana njegova povezanost sa svijetom, sa prirodom, odnosno sa zemljom na kojoj živi, koja je njegova kolijevka, dom i mjesto pogreba. Kosovo i Metohija su i naša kolijevka i naš dom. Na Kosovu i Metohiji, u Staroj Srbiji, nalaze se naši živi i naši pokojnici. Mrtvih nema. Mi smo Crkva živih. Mi smo hrišćanski narod, narod Golgote i Vaskrsenja", naveo je Porfirije.

"Mi smo narod hrišćanskog identiteta izraženog kroz zadužbine, koje čine najgušći molitveni vijenac hramova na svjetu, vijenac koji smo ispleli na Kosovu i Metohiji", naveo je.

"I to je istina što na gori stoji. Tu se prepliću naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Jer, ova sveta i krsnovaskrsna zemlja za nas nije obična teritorija nego upravo ona sveta zemlja iz koje će se probuditi i vaskrsnuti naše 'polje suhih kostiju'", naglasio je patrijarh SPC.

Pozvao je da se "uvijek molimo i da budemo uz našu stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, koji su živi izraz nade, ljubavi, trajanja i pretrajavanja u Raspetom i Vaskrslom Hristu Gospodu, uz njih koji su meta nasilja samo zato što su pravoslavni hrišćani, pravoslavni Srbi, što su svoji na svome".

"Oni žive u takozvanom miru, u 'miru' u kojem nema slobode, u 'miru' u kojem ima samo straha i nepravde. Opet smo, kao i mnogo puta ranije, suočeni sa nedaćama i pritiscima, ali su nam svagda na umu riječi svetoga proroka Nauma: 'Ako i jesu u sili i mnogo ih ima, opet će se iseći i proći'", poručio je Porfirije, povodom Uskrsa koji se po Julijanskom kalendaru slavi u nedjelju, 5. maja.

Bonus video: