INTERVJU Rodić: Bili smo i ostali svoji

Ne znam koliko ste vi u Crnoj Gori u prilici da obratite pažnju, ali "Kurir" je sa svojom video produkcijom obilježio ove izbore
113 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Rodić
Aleksandar Rodić
Ažurirano: 06.04.2017. 09:29h

Izborni proces u Srbiji obilježile su i primjedbe opozicionih lidera, ali i građana Srbije na izvještavanje medija tokom kampanje. Prvi čovjek “Kurira”, Aleksandara Rodić, smatra da su njegov list i portal imali izbalansiran stav i da su bili otvoreni za sve glavne kandidate.

Iako ste ugostili i Jankovića i Jeremića, ipak je Vučić bio prvi koji je došao u posjetu “Kuriru” što je dio javnosti shvatio kao favorizovanje kandidata koalicije okupljene oko SNS?

Prvo bih rekao da je Adria Media Grupa napravila ozbiljne poslovne poduhvate i postala jedan od medijskih lidera na Balkanu. Naša kompanija se danas sastoji od 76 medija koja posluju u cijelom regionu, proširili smo posao na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. U bilo kojoj zemlji, pretpostavljam da bi posjeta premijera takvoj kompaniji bila nešto primjereno. Nema mnogo kompanija iz Srbije koje zapošljavaju nekoliko stotina ljudi i šire posao van granica. Ipak, tu posjetu pratio je jedan broj zlonamjernih tekstova. Nama to nije bilo važno, posebno što ništa nije bilo utemeljeno na činjenicama, već su dominirale primjedbe zašto su novinari Adria Media Grupe pravili "selfije". Nismo se obazirali na te komentare, jer smo u tom trenutku već imali dogovorene posjete još nekoliko predsjedničkih kandidata za koje smo procijenili da imaju najveće šanse na izborima. Svi su bili u prilici da se pozdrave sa našim novinarima i, da se našalim, takođe naprave "selfije".

Ali, ta posjeta je uslijedila nakon Vašeg otvorenog pisma Vučiću u kome ste oštro protestovali zbog satanizacije „Kurira“ tako da se stekao utisak da Vučić dolazi na pomirenje!?

Legitimno je pravo da se branite kada vas napadaju. Napisali smo jedno redakcijsko pismo sa porukom da ćemo uvijek biti na strani građana, dopadalo se to nekome ili ne. Znate, dok drugi mediji u Srbiji, pa i takozvani nezavisni, često saginju glavu, ne objavljuju ni najosnovnije informacije, mi nemamo problem da se oglasimo kada nas neko javno proziva. Nismo to radili zbog nekog utiska u javnosti, već da ćemo biti svoji. Ne znam da li je premijeru zasmetalo pismo ili da li je ono bilo glavni razloga da nas posjeti, ali je, koliko sam vidio, bio je prijatno iznenađen koliko smo modernizovali kompaniju i razvili video produkciju. Ugostili smo skoro sve kandidate, i Sašu Jankovića, i Vojislava Šešelja, i Boška Obradovića koje niste pomenuli. Neki kandidati bili su zauzeti kampanjom, pa su imali vremena samo da gostuju u emisijama naše video produkcije. Ne znam koliko ste vi u Crnoj Gori u prilici da obratite pažnju, ali "Kurir" je sa svojom video produkcijom obilježio ove izbore. Imali smo ozbiljniji tok-šou od svih televizija "Da se ne lažemo", koji je vodio iskusni novinar Ratko Femić. Kada kažem najozbiljniji, mislim na kvalitet pitanja, pa i oštrinu koja je postavljana kandidatima. Kad već često pominjete novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, preporučio bih Vašim čitaocima da pogledaju intervju koji smo mi radili, i video i štampano izdanje u "Kuriru", i da uporede sa pitanjima upućenim kandidatu SNS-a u drugim medijima. Jednako oštra pitanja bila su postavljana i drugim kandidatima.

Ono što je, čini se, najviše iznenadilo publiku koja ne voli tabloide je što ste prenosili uživo skoro sve mitinge Vučića, Jeremića i Jankovića.

Prema istraživanjima pre ovih izbora, postojale su prognoze da ova tri kandidata imaju najviše šansi za visok plasman. Kasnije se uključio i famozni Beli, pa smo i za njega otvorili dosta prostora u našim izdanjima. Željeli smo da građani sami čuju programe kandidata i odaberu ideje koje im se najviše dopadaju. Svaki od pomenutih kandidata zahvalio se na ravnopravnom tretmanu koji nisu u ovoj kampanji dobili u većini drugih medija. Ono što zaista želim da istaknem je da smo postali medij koji najbrže reaguje. Bilo da je u pitanju požar, eksplozije, sudar, demonstracije ili važne političke odluke, naši novinari se prvi uključuju sa lica mjesta. Nešto što su nekada radile nacionalne televizije, mi smo usavršili. Ponosan sam što su svi naši zaposleni pokazali kvalitativnu razliku u odnosu na druge medije.

Ipak, i iz Srbije i iz regiona i iz EU stižu opaske da je tabloidizacija medijske scene u Srbiji loša po kvalitet novinasrtva i vjerodostojnost izvještavanja?

One koji imaju rezervu prema "Kuriru" uvek podsjetim da tabloidi i u zemljama koje su uzor demokratije, od Engleske do Amerike, pišu istim stilom. I tamo ćete vidjeti ne baš prijatne informacije o kraljevskoj porodici, političarima ili poznatim ličnostima. Publika to želi da čita. Ali Adria Media Grupa ima toliko veliku ponudu, da ko ne voli tabloidno novinarstvo, može da čita istraživačke tekstove, dobro utemeljene analize i važne polemike u srpskom "Newsweeku". Posebno sam ponosan zbog nedavne posjete urednika najvažnijih listova Evrope sa kojima zajedno radimo na najvažnijim Evropskim istraživačkim projektima. Osim "Newsweeka", imate toliko izdanja koja su na svjetskom nivou – od "Nacionalne geografije" do "Ella", "Cosmopolitana", "Storija" i drugih.

Narodna izreka kaže da se svijetu ne može ugoditi, a to posebno važi za naše političare. Mora da postoji jasna strategija i cilj, a naša je bila modernizacija kompanije i okupljanje većeg broja iskusnih i uticajnih novinara. A takvih je, nažalost, na tržištu sve manje, posebno urednika. Kao da svi pravi novinari odlaze u PR. Ipak, ne mali broj političara koji je nekada javno cijepao "Kurir" ili kritikovao njegovo izvještavanje, sada rado dolazi u naše emisije i zahvaljuje se na šansi da iznese svoje stavove, jer u drugim medijima rijetko ima tu priliku. Trudimo se da otvorimo prostor za što veći broj ljudi, jer Srbiji nedostaje dijalog.

Šta su Vaši projekti za budućnost?

Pojavljuje se nova generacija koja je stalno "on-line", koja ne kupuje novine i ne gleda televizije, ali je i te kako informisana, jer je stalno na telefonu ili kompjuteru. Milenijalci su optimistični i utiču na globalne promjene, a čini mi se i spremniji nego bilo koja druga generacija da na društvenim mrežama prikažu mišljenje i iskustva i da doprinesu na taj način. Oni će preoblikovati svijet i potrudićemo se da usavršimo platforme koje će njima biti izazov. Svakako, jednaku pažnju posvetićemo i izdanjima koje smo namijenili našim tradicionalnim čitaocima – oni su pomogli da izgradimo temelje naše kompanije.

Bonus video: