Radosavović: Beli u drugom krugu - šou kakav scena zaslužuje

Govoreći o klađenju na izborima i kvotama u kladionicama, Radosavović kaže da je klađenje možda jedini način da „građani zarade nešto od izbora“. "Jedino da se sa strane posmatra, to je jedini način da se zaradi“, kazao je
3 komentar(a)
Đuro Radosavović, Foto: Printscreen (http://rs.n1info.com)
Đuro Radosavović, Foto: Printscreen (http://rs.n1info.com)
Ažurirano: 24.03.2017. 09:11h

Nema velike razlike između rijalitija i politike trenutno, a ulazak Belog u drugi krug predsjedničkih izbora ne bi vodio banalizovanju politike, jer je ona već banalizovana, već bi bio šou kakav politička scena i zaslužuje, rekao je gostujući u Novom danu pisac Đuro Radosavović.

Politika je postala rijalii šou, rekao je Radosavović komentarišući aktuelna dešavanja, i dodao da je političarima sve dozvoljeno da kažu. “Oni su spremni da stanu iza svojih riječi, ali te riječi očigledno nijesu istinite”, kazao je.

Čovjek koji govori istinu i ponaša se časno, navodi Radosavović, taj čovjek nije petjerano uspješan na našim prostorima. „Ne mora tako da bude, ali pravila su tako postavljena. Izgleda da i političari idu tom crtom, vidjeli su da prolazi oštra retorika, ostašćenost, nacionalizam, a ne da neko bude učtiv. Učtivost prolazi kod malog broja ljudi“, rekao je.

Političari pribjegavaju tome da se ponašaju na taj način, da budu nepristojni, kaže pisac i dodaje da to rade i oni kojima je takvo ponašanje u prirodi i oni kojima nije, kako bi dobili poene. „Vidi se da nekima to uopšte ne stoji, i da se tako ponašaju na silu, dok nekima baš leži. Ponašaju se malo luđe jer to dobro prolazi“, kazao je.

Ocijenio je i da nije dobro da REM, kojem je zadatak da obavlja nadzor nad radom emitera tokom predizborne kampanje, ne izvršava tu obavezu.

"Jako zanimljivo da je REM rekao da diže ruke od svega. Možda je teško je presjeći i vidjeti koliko je izjava Vučića, Jankovića, Jeremića, možda su iz tog razloga digli ruke, ali mislim da treba da postoji regulatorna komisija jer ima svega i mnoge stvari treba sankcionisati, ima izuzetno mnogo neprimjerenog sadražaja“, kazao je Radosavović, dodajući da „neko tome mora da stane na put”.

Govoreći o klađenju na izborima i kvotama u kladionicama, Radosavović kaže da je klađenje možda jedini način da „građani zarade nešto od izbora“. "Jedino da se sa strane posmatra, to je jedini način da se zaradi“, kazao je.

On je rekao da više vjeruje kladionicama kad su u pitanju prognoze u vezi sa pobjednikom predsjedničkih izbora. „Nikad nijesam vjerovao istraživanjima javnog mnjenja, jer se ne sjećam kad sam odgovorio tim ljudima, ili moji prijatelji kad su odgovorili, i pitam se po kom osnovu imaju proračune“, kaže pisac.

Istraživanja služe, kako je ocijenio, u većoj mjeri za usmjeravanje javnog mnjenja.

"Bilo bi monotono ako ne bi bilo drugog kruga izbora, i ako se ne bi pojavila neka druga dominantna politička figura", smatra Radosavović.

Govoreći o iznenadnoj popularnosti kandidata Belog Preletačevića, on je ocijenio da je Beli veliko iznenađenje i da kada bi ušao u drugi krug to ne bi bilo banalizovanje politike jer je politika već banalizovana.

„To bi bila eksplozija na jednom širem nivou, bio bi šou kakav i zaslužuje scena trenutno“, rekao je Radosavović.

On je ipak izrazio očekivanje da će u drugi krug prije ući Saša Janković ili možda Vuk Jeremić.

Beli će izvući apstinente i istinski motivisati ljude, vjeruje gost Novog dana. „Nema opcije koja vikendom može da izvuče mladu osobu iz kreveta, da ga neko prska sprejem i da mora da poštuje neki protokol, osim da ga motiviše nešto toliko ludo i apsurdno, da kažu "on je heroj'”, ocenio je Radosavović.

Bonus video: