• Piše: Vijesti online
  • Objavljeno: 21.09.2012 u 12:28
  • 6202 prikaza
  • 9 komentara

Cijeli film je navodno prikazan u Los Anđelesu

Da li film "Nevinost muslimana" uopšte postoji?

Pojedini američki mediji, među kojima je i "Hollywood Reporter", zaključujući kako osim 14-minutnog trejlera na YouTube-u niko nije pogledao sporno ostvarenje u cjelini

Film scenariste Nakoule Baseleja Nakoule "Nevinost muslimana", koji je izazvao burne antiameričke proteste širom svijeta, možda uopšte i ne postoji.

U prilog svemu ide i sumnja da su glumci prevareni, jer su bili uvjereni da snimaju komediju pod nazivom "Pustinjski ratnik".

Ni sam trejler ne bi bio prikazan javnosti da ga nije otkrila satelitska televizija Al-Nas.

Cijeli film je navodno prikazan u Los Anđelesu, ali se nije javio niko ko ga je pogledao. Istina, niko i ne traži da ga vidi.

Scenarist je rekao da je film prikazan u teatru "Vine" u Holivudu pod nazivom "Nevinost Bin Ladena", ali je svjedok zaposlen u teatru za "Los Angeles Times" rekao da niko nije prisustvovao projekciji, pa ni on sam.

Video na YouTube-u, koji nosi naslov "Nevinost muslimana 74 min", je zapravo 14 minutni trejler ponovljen više puta.

Marium Mohiudin iz Savjeta za muslimanske javne poslove, koji savjetuje holivudske producente kako da na pravi način prikažu muslimane, ističe: "Film ne postoji. Dugo smo ga tražili cijelog i nismo uspjeli ništa da nađemo."

Obama: Radikali koriste film kao izgovor da unište ugled SAD-a

Američki predsjednik Barak Obama je, gostujući na tv kanalu Univision, izjavio da radikalne grupe imaju za cilj da unište ugled SAD-a i da koriste kao izgovor bijes zbog filma.

"Znamo da radikali koji protestuju imaju za cilj da naškode interesima SAD-a i koriste bijes zbog filma samo kao izgovor“, rekao je Obama.

Na pitanje novinara o tome da li misli da Al-Kaida stoji iza toga, Obama je odgovorio da ne zna a zatim dodao: "Fokusiraćemo se na grupe kao što su Al-Kaida ili kao što su oni koji su organizovali 11. septembar. Te grupe još nisu nestale.“

S druge strane, ministarka spoljnjih poslova Hilari Klinton je održala tajni brifing sa članovima Kongresa u vezi sa napadom na američku ambasadu u Bengaziju.

Na današnjoj konferenciji za medije, Klinton je kazala da će uposliti jednu nezavisnu komisiju, na čelu sa bivšim diplomatom Tomasom Pikeringom, koja će samo biti zadužena za istraživanje ovog napada.

Vlasti SAD-a, da bi smanjile tenzije i bijes muslimana zbog filma u kojem se ismijava prorok  Muhamed, platile su pakistanskim televizijskim kanalima 70 hiljada dolara za emitovanje reklama u kojima se pojavljuju Obama i Hilari Klinton.

U reklamama koje traju 30 sekundi i koje su na engleskom, ali titlovane, Obama i Klintonova osuđuju film, ističu da vlasti SAD-a nemaju veze sa filmom, i poručuju da SAD ima kulturu koja prihvata sve vjerske razlike.

Ocijeni:

  • Trenutno 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Isprintaj:

Vezani članci:

Tagovi:

Nevinost Muslimana, film

slika slika