Poljska će ukloniti 500 spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji

"Ostavljanje tih spomenika na mjestu gdje su, posljedica je nedovršenih promjena u Poljskoj od početka 1990-ih godina. To je fatalna greška koja godinama daje municiju za propagandu i provokacije protiv naše domovine"
104 pregleda 7 komentar(a)
Predsjednički dvorac Poljska, Foto: Wikipedia.org
Predsjednički dvorac Poljska, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 31.03.2016. 09:55h

Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) sprema zakon koji će omogućiti da se širom zemlje ukloni oko 500 spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji za oslobađanje Poljske od Hitlerovih nacista a već sada poziva lokalne samouprave da to učine same, ne čekajući zakon.

"Ostavljanje tih spomenika na mjestu gdje su, posljedica je nedovršenih promjena u Poljskoj od početka 1990-ih godina. To je fatalna greška koja godinama daje municiju za propagandu i provokacije protiv naše domovine", kazao je za informativni portal Onet.pl šef IPN-a Lukaš Kaminjski.

Nacionalni Institut koji se u Poljskoj bavi istragom i dokumentacijom zločina dva totalitarna režima - fašističkog i komunističkog, trenutno pravi inventar mjesta gdje se ti spomenici nalaze.

"Do juna ćemo krenuti u akciju pozivanja lokalnih samouprava da likvidiraju spomenike još prije nego što se pojavi zakon. Mislim da imamo velike šanse da uspijemo", rekao je Kaminjski i naglasio da se to odnosi samo na spomenike "zahvalnosti", dok spomenike na grobljima palih sovjetskih vojnika niko neće dirati, a Poljska će voditi računa da brine s dužnim poštovanjem o grobovima crvenoarmijaca.

Rusija vrlo oštro reaguje na česta skrnavljenja spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji i na uklanjanje tih spomenika, optužujući Poljsku da zaboravlja da je za slobodu Poljaka u ofanzivama oslobaanja na kraju Drugog svetskog rata poginulo više od 600.000 sovjetskih vojnika.

"Jasno nam je da će Rusija protestovati. Diplomatska služba Kremlja reaguje uvek vrlo burno kada se u Poljskoj likvidira spomenik Crvenoj armiji. Moramo to da rešimo kako propaganda Kremlja ne bi imala ulje da doliva u iznova potpaljivanu vatru propagande i preko provokacija", rekao je šef IPN-a.

Kaminjski je posredstvom poljske diplomatije u ambasade u zemlje naslednice bišeg Sovjetskog Saveza poslao i prijedlog argumenata,kako da odbijaju napade da skrnave poštu crvenoarmejacima koji su položili živote za slobodu Poljske.

"Treba imati na umu da su to spomenici koje je dizala sama Crvena armija. Znajući to, niko nas neće ubjediti da je to spontani izraz zahvalnosti poljskog naroda. To su navodni spomenici zahvalnosti", rekao je Kaminjski i dodao da će o akciji obavjestiti i zapadne saveznike.

"Zapad ima uprošćeno viđenje Drugog svjetskog rata da je Sovjetski Savez bio saveznik. Zaboravljaju na prve dvije godine i savez sa Hitlerom", dodao je Kaminjski.

Poljska vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog nastoji pored likvidiranja sovjetskih spomenika i da ubrza proces dekomunizacije naziva ulica i trgova širom zemlje. Tu često nailazi na birokratski otpor lokalnih samouprava, ali i samih Poljaka koje mrzi da zbog izmjene naziva ulice mjenjaju i sve svoje lične isprave.

Bonus video: