Ruski sajt: Sabor Pravoslavne crkve u junu na Kritu

Pravoslavlje navodi da bi Sabor Pravoslavne crkve u junu mogao da raspravlja, između ostalog, o tome kako se dodjeljuje autokefalnost crkvi, o pravoslavnoj dijaspori, o diptihu (redoslijedu po kom se navode pravoslavne crkve i njeni poglavari pri zajedničkim služenjima), o zajedničkom kalendaru jer pomjesne pravoslavne crkve ne koriste sve isti kalendar, posnim danima u nedjelji, odnosu pravoslavlja sa ostalim hrišćanima i drugim vjerama, pravoslavlju i ekumenskom pokretu
155 pregleda 14 komentar(a)
pravoslavlje, Foto: Shutterstock
pravoslavlje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.01.2016. 13:55h

Sabor Pravoslavne crkve sastaće se u junu na grčkom ostrvu Krit kako bi raspravljao o najvažnijim pitanjima crkve, odlučili su poglavari pomjesnih pravoslavnih crkava u Ženevi, prenio je danas ruski sajt Pravoslavlje.

Isti izvor navodi da za sada nisu do kraja dogovorene teme o kojima će se raspravljati na Saboru.

Sastanak poglavara Pravoslavne crkve počeo je 22. januara, a održava se u Pravoslavnom centru Vaseljenske patrijaršije u ženevskom predgrađu Šambezi. Okupljanje traje do 28. januara.

Srpsku pravoslavnu crkvu predstavlja patrijarh Irinej, a u delegaciji su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop bački Irinej.

Kako se navodi na sajtu SPC, u obraćanju učesnicima skupa patrijarh Irinej je kazao da je zadatak skupa da "definiše i jednoglasno utvrdi dugopripremani i dugoočekivani Sveti i Veliki Sabor Istočne Pravoslavne Crkve".

"Uvjeravamo vas da ćemo mi, predstavnici pomjesne Srpske crkve, postupati po blagorazumiju pružajući sav svoj doprinos, kako molitveni, tako i bogoslovski da ovo visoko Sabranje postigne pun uspjeh da bismo pravoslavlje svjedočili neokrnjeno i s punom predanošću jedni pred drugima i pred inovernima", rekao je poglavar SPC.

Sastanku predsjedava patrijarh vaseljenski Vartolomej, a prisustvuju mu svi poglavari pomjesnih pravoslavnih crkava osim patrijarha antiohijskog Jovana Desetog, arhiepiskopa atinskog Jeronim i mitropolita poljskog Save koji su poslali svoje predstavnike.

Rusko Pravoslavlje piše da je Sabor zakazan na Kritu, a ne u sjedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu zbog pogoršanih rusko-turskih odnosa pa bi praktično bilo nemoguće da u Tursku doputuje patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Pravoslavlje navodi da bi Sabor Pravoslavne crkve u junu mogao da raspravlja, između ostalog, o tome kako se dodjeljuje autokefalnost crkvi, o pravoslavnoj dijaspori, o diptihu (redoslijedu po kom se navode pravoslavne crkve i njeni poglavari pri zajedničkim služenjima), o zajedničkom kalendaru jer pomjesne pravoslavne crkve ne koriste sve isti kalendar, posnim danima u nedjelji, odnosu pravoslavlja sa ostalim hrišćanima i drugim vjerama, pravoslavlju i ekumenskom pokretu.

Bonus video: