Moldavija: 15.000 demonstranata traži prijevremene izbore

Demonstranti su bijesni zbog pada životnog standarda u osiromašenoj zemlji, u kojoj je prosječna mjesečna plata 220 eura
54 pregleda 0 komentar(a)
Kišinjev protest, Foto: Beta/AP
Kišinjev protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.01.2016. 15:50h

Više od 15.000 ljudi okupilo se danas na ulicama glavnog grada Moldavije Kišinjeva u znak protesta protiv vlade, a njihov glavni zahtjev je održavanje prijevremenih izbora.

Uprkos veoma niskim temperaturama, ispod nule, demonstranti su uzvikivali parole "Vratite nam državu" i "Jedinstvo, građani" na rumunskom i ruskom. Skup su organizovale dvije proruske stranke i grupa "Dostojanstvo i istina".

Demonstranti su bijesni zbog pada životnog standarda u osiromašenoj zemlji, u kojoj je prosječna mjesečna plata 220 eura.

Nezadovoljni građani kažu da proevropske stranke, koje su na vlasti od 2009. godine, nisu uspjele da sprovedu reforme. Oni zahtjevaju istragu o nestanku oko 1,5 milijardi dolara iz tri banke prije parlamentarnih izbora 2014. godine.

Više hiljada demonstranata protestuje već tri dana zaredom. Današnji protesti uslijedili su nakon prošlonedjeljnog upada demonstranata u zgradu parlamenta dok su poslanici glasali o povjerenju proevropskoj vladi.

Novoizabrani premijer Pavel Filip otputovaće u Bukurešt 26. januara. Rumunija je najbliži moldavski saveznik.

Bonus video: