Kameron: Britanski zahtjevi od koristi za cijelu Evropu

Putovanje britanskog premijera po Evropi predstavlja dio njegove kampanje da pridobije što više pristalica za reforme koje zahtjeva Velika Britanija kao uslov ostanka u EU
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2016. 15:21h

Britanski premijer Dejvid Kameron ponovio je danas uputio apel za ograničenu socijalnu pomoć u okviru Evropske unije (EU), ocjenjujući da bi ta vrsta reforme bila korisna za cijelu Evropu.

"Želimo da sistem socijalne pomoći ne postane nešto što će privlačiti ljude ka Velikoj Britaniji jer već osjećamo pritisak prekomjerne imigracije posljednjih nekoliko godina", rekao je Kameron koji se nalazi u posjeti Njemačkoj gdje se sastao s predstavnicima Hrišćansko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske partije vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Poslije Njemačke, Kameron će boraviti u posjeti Mađarskoj gdje će razgovarati sa tamošnjim premijerom Viktorom Orbanom.

Putovanje britanskog premijera po Evropi predstavlja dio njegove kampanje da pridobije što više pristalica za reforme koje zahtjeva Velika Britanija kao uslov ostanka u EU.

Kameron je obećao referendum o članstvu 2017. godine, ali su britanski mediji prenijeli da bi to glasanje moglo da bude održano u julu ove godine ako dvije strane postignu dogovor.

Velika Britanija želi temeljniju promjenu socijalnih i ekonomskih pravila EU i sporazume među njenim članicama kako bi države stekle više samostalnosti u odlučivanju nauštrb institucija u Briselu.

Bonus video: