ECB počinje da otkupljuje obveznice

Prema proširenom programu ECB, ta institucija će za kupovinu korporativnih i državnih obveznica oslabljenih članica eurozone izdvajati mjesečno 60 milijardi eura, u periodu od marta ove do kraja septembra sledeće godine, što ukupno iznosi više od bilion eura, podsjećaju agencije
50 pregleda 0 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2015. 08:12h

Evropska centralna banka (ECB) danas će početi da otkupljuje državne obveznice, s ciljem da upumpa nova sredstva u posrnulu privredu eurozone.

U nastojanju da podstakne privredni rast i podigne inflaciju u eurozoni, ECB je 22. januara donijela odluku o otkupu državnih obveznica prezaduženih članica eurozone tako što će, po uzoru na američku centralnu banku Federalne rezerve, osigurati puno novca za tu kupovinu s fiksnim kamatama.

"Počećemo 9. marta da kupujemo obveznice denominovane u eurima iz javnog sektora na sekundarnom tržištu. Takođe ćemo nastaviti sa kupovinom obveznica pokrivenih aktivama i obveznica pokrivenih kreditom ili hipotekom, sa kojom smo krenuli prošle godine", rekao je u četvrtak predsjednik ECB, Mario Dragi.

Prema proširenom programu ECB, ta institucija će za kupovinu korporativnih i državnih obveznica oslabljenih članica eurozone izdvajati mjesečno 60 milijardi eura, u periodu od marta ove do kraja septembra sledeće godine, što ukupno iznosi više od bilion eura, podsjećaju agencije.

ECB je odluku o programu kvantitativnog labavljenja donijela uprkos protivljenju Njemačke, najmoćnije članice monetarnog bloka, koju mnogi krive za "slijepo propagiranje budžetske štednje" i nametanje sopstvene ekonomske vizije drugima.

Samo dan po objavljivanju najnovijeg poteza ECB, prinosi na obveznice južnih članica eurozone su, na sekundarnom tržištu, pali na istorijski niske nivoe.

Bonus video: