Većina Grka protiv mogućih prijevremenih izbora

Grčki parlament sljedeće nedjelje treba da izabere šefa države, a ukoliko kandidat iz vladajuće partije ne bude izabran, Grčka će na prijevremene poslaničke izbor
0 komentar(a)
Stavros Dimas, Foto: Reuters
Stavros Dimas, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2014. 19:43h

Većina Grka smatra da bi prijevremeni parlamentarni izbori štetili i privredi i društvu, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja.

Grčki parlament sljedeće nedjelje treba da izabere šefa države, a ukoliko kandidat iz vladajuće partije ne bude izabran, Grčka će na prijevremene poslaničke izbore.

Po mišljenju 59,9 odsto Grka, održavanje izbora negativno bi uticalo na ekonomiju i društvo, dok 36 procenata misli da bi to bilo dobro, pokazuju rezultati Instituta Kapa Riserč, dans objavljeni u listu "To Vima".

Istraživanje je sprovela i agencija "Intervju" koja navodi da je 58 odsto anketiranih uvjereno da bi prijevremeni izbori ugrozili funkcionisanje zemlje, dok se s tim ne slaže 39 odsto.

Premijer Andonis Samaras je u tekstu objavljenom u nedjeljniku "Realnews" naveo da populisticka stranka Siriza (SYRIZA) "ucjenjuje" poslanike kako bi dobila prijevremene izbore i da izaziva strah među stanovništvom.

On je pozvao poslanike da pokažu odgovornost i da "savesno" glasaju za Stavrosa Dimasa, jedinog kanidata za predsjednika države, bivšeg evropskog komesara i člana vladajuće, desničarske stranke Nova Demokratija.

Da bi Dimas bio izabran, treba da doibije glasove bar 180 od 300 poslanika. Vlada, međutim, za sada može da računa na 155 glasova.

Po istraživanjima, Siriza koja se protivi mjerama štednje, bila bi na prijevremenim izborima u prednosti od oko tri procenta u odnosu na desnicu.

Bonus video: