Novi sukobi u Turskoj: Traže ostavku Erdogana, policija odgovorila suzavcem

Demonstranti su čupali zaklone na autobuskim stanicama, kamenice iz trotoara i uliče znake da bi napravili barikade u glavnoj ulici pored Bosforskog moreuza u Istanbulu
58 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2013. 11:56h

Turska policija koristi suzavac protiv opozicionih demonstranata u Ankari, prenosi Rojters izjavu jednog od svjedoka događaja.

Grupa od oko hiljadu demonstranata, uglavnom mladih ljudi, došla je u sukob sa policijom na putu ka Kizilaj trgu.

Oni traže ostavku premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdogan: Protesti nemaju veze sa parkom

Erdogan je kazao da obavještajne službe ispituju da li strani faktori imaju veze sa neredima. On tvrdi da protesti nemaju nikakve veze sa rekonstrukcijom parka.

On je danas otputovao u ranije planiranu posjetu Sjevernoj Africi. Sinoć je Erdogan okrivio Tviter zajednicu za širenje lažnih informacija i kazao da je Tviter zlo.

Jutros bilo mirno

Četvrtog dana najžešćih antivladinih demonstracija, demonstranti su zapalili sjedište vladajuće AK partije, ali su ulice jutros bile mirne.

U zapadnoj luci Izmir demonstranti su sinoć bacili zapaljive bombe na sjedište AK partije i na snimku objavljenom na televiziji vidi se kako gori dio zgrade. Vatrogasci su, u međuvremenu, ugasili požar.

Demonstranti su čupali zaklone na autobuskim stanicama, kamenice iz trotoara i uliče znake da bi napravili barikade u glavnoj ulici pored Bosforskog moreuza u Istanbulu, koja je noćas bila poprište najtežih sukoba, a zidovi su ispisani grafitima.

Ulice oko kancelarije premijera Redžepa Tajipa Erdogana u Istanbulu su zatvorene, a policija je jutros u zoru upotrijebila suzavac da rastjera demonstrante, prenosi Rojters.

U glavnoj ulici blizu Erdoganove kancelarije jedan demonstrant se dovezao malim mehaničkim bagerom do policije, dok su ostali demonstranti išli za njm. U obližnjoj džamiji ljekari su pružali pomoć povrijeđenima.

Policija je upala u tržni centar u centru Ankare gde su demonstranti pronašli utočište i privela je nekoliko stotina ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Muamer Giler je izjavio da je više od 1.700 ljudi uhapšeno širom zemlje od početka protesta, ali da je većina u međuvremenu oslobođena, prenosi AFP.

On je dodao da je 58 civila i 115 pripadnika snaga bezbjednosti povrijeđeno tokom višednevnih demonstracija.

Galerija

Bonus video: