Grčka: Skinut imunitet neonacističkom poslaniku

Ilias Kasidiaris (32) je optužen za pokušaj nanošenja teških tjelesnih povreda jer je juna prošle godine, u televizijskom studiju tokom debate "uživo" više puta ošamario jednu političarku
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 15:36h

Skupština Grčke je danas glasala da se omogući sudski postupak protiv vodećeg ultra-desničarskog poslanika zbog fizičkog napada na dvije ljevičarske političarke tokom jedne TV-emisije.

Ilias Kasidiaris (32) je optužen za pokušaj nanošenja teških tjelesnih povreda jer je juna prošle godine, u televizijskom studiju tokom debate "uživo" više puta ošamario jednu političarku, a čašom gađao drugu i zatim pobjegao.

Napadu je prethodila razmjena uvreda.

Kasidiaris je predstavnik za štampu "Zlatne zore", populističke, ksenofobične stranke koja je od marginalne političke grupe izrasla u stranku koja je na izborima juna prošle godine osvojila 18 poslaničkih mjesta od ukupno 300 u Skupštini.

Ta stranka negira da je neonacistička, ali je sklona citiranju nacističke literature, paradiranju sa simbilima koji podsjećaju na nacističke i slavljenju nacizma i njegovih vođa.

Poslanici su danas sa 205 prema tri glasa skinuli Kasidiarisu imunitet koji ga je čuvao od krivičnog gonjenja koje uživaju grčki poslanici.

Datum suđenja još nije utvrđen.

Galerija

Bonus video: