Oland i Putin razgovarali o Siriji i građanskim slobodama u Rusiji

Oland: "Pitanja o demokratiji i ljudskim pravima su isto toliko važna kao i drugi aspekti naše saradnje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 17:30h

Francuski predsjednik Fransoa Oland, koji je započeo svoju jednodnevnu posjetu Moskvi, pokušao da u razgovorima istakne zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Rusiji ali i da se istovremeno dogovori o jačanju ekonomskih odnosa Francuske i Rusije.

Oland je posjetu ruskoj prijestonici započeo dajući intervju ruskom liberalnom radiju Eho Moskve, gdje je najavio da će sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o ljudskim pravima u Rusiji, ali da njegov pristup toj temi neće biti provokativan, prenijela je agencija Rojters.

"Diskutovaćemo o tome sa predsjednikom Putinom. Ne želim da budem provokativnog pristupa", rekao je francuski predsjednik radio stanici Eho Moskve.

I francuska i ruska strana strane žele da izbjegnu konflikt kao što se to dogodilo prošle godine prilikom posjete Moskvi njemačke kancelarke Angele Merkel koja je optužila Moskvu za gušenje građanskih sloboda i zlostavljanje disidenata.

"Pitanja o demokratiji i ljudskim pravima su isto toliko važna kao i drugi aspekti naše saradnje", naglasio je Oland.

Oland je rekao da Pariz oduvijek nastoji da takva pitanja postavi stranim partnerima na prijateljski način, a odnos Rusije i Francuske francuski predsjednik je opisao kao odnos starih saveznika ujedinjenih istorijom i kulturom.

Oland je, takođe, razgovarao sa Putinom o konfliktima u svijetu, uključujući Avganistan i Siriju, ali i o jačanju ekonomskih veza.

Rusiju i Francusku dijele ne samo tema ljudskih prava, već i ruska podrška sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu, davanje ruskog pasoša francuskom glumcu Žeraru Depardjeu... navela je agencija Rojters.

Međutim, u intervjuu Eho Moskvi, Oland je stavio do znanja da ne želi da pitanje davanja ruskog pasoša Depardjeu utiče na odnose Francuske sa Rusijom. Dvije zemlje, ipak, imaju približene stavove po pitanju situacije u Maliju kao i po pitanju ublažavanja sankcija Iranu u zamjenu za obustavljanje nekih nuklearnih radnji.

Oland zatražio šire razgovore o Siriji

Francuski predsjednik danas je izrazio i želju da se u šire pregovore o sirijskoj krizi uključe i strane koje mogu djelovati kao posrednici između predsjednika Bašara al-Asada i opozicionih ustanika.

Oland je to rekao nakon što je o krizi razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s kojim se saglasio da i Pariz i Moskva ne žele da se Sirija raspadne i da je otvoreni dijalog jedini način za rješenje krize.

"Imamo isti cilj, iako se razlikujemo oko načina kako da ga postignemo. I dalje smo na različitim pozicijama, ali možemo naći zajednički put", rekao je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare s Putinom.

"Želimo politički dijalog. Smatramo da treba pronaći novi oblik dijaloga koji bi uključivao sve strane", dodao je francuski predsjednik.

"Što se tiče Sirije, moramo čuti mišljenje naših kolega o nekim aspektima tog zamršenog problema", ocijenio je Putin. "Čini mi se da ga ne možemo jasno sagledati ne samo bez boce dobrog vina, nego i bez boce votke", našalio je ruski predsjednik.

"Možda i uz bocu porta", dodao je Oland.

Rusija je tokom dvogodišnje krize bila jedan od Asadovih najodanijih saveznika i, zajedno s Kinom, blokirala je tri rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a kojima je bio cilj da se pojača pritisak na Asada kako bi prekinuo nasilje koje je počelo gušenjem opozicionih protesta.

Francuska je s Vašingtonom stala uz sirijsku opoziciju zahtijevajući da Asad siđe s vlasti.

Galerija

Bonus video: