Janez Janša ostao bez koalicionog partnera u vladi

„Manjinska vlada može da potraje neko vrijeme, ali se čini da će se prije ili kasnije održati prijevremeni izbori“, kazao je Borut Hocevar, analitičar
4 komentar(a)
Ljubljana, protesti, Foto: Beta/AP
Ljubljana, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.01.2013. 20:22h

Manji koalicioni partner povukao se danas iz vladajuće koalicije u Sloveniji, ostavljajući vladu bez većine u parlamentu i zadajući udarac naporima zemlje da izbjegne traženje paketa spasa od eurozone.

Čini se da su na pomolu drugi prijevremeni izbori u nešto više od godinu, pošto je Građanska lista saopštila da napušta vladajuću koaliciju jer konzervativni premijer Janez Janša odbija da podnese ostavku zbog korupcionaškog skandala.

"Građanska lista napušta koaliciju", kazao je novinarima predsjednik parlamenta Gregor Virant, šef Građanske liste, nakon sastanka partijskog odbora.

Janša može da ostane na čelu manjinske vlade najmanje dok parlament ne imenuje novog premijera ili ne raspiše prijevremene izbore. Njegova vlada će ostati bez ministra finansija Janeza Šušteršiča iz Građanske liste.

„Manjinska vlada može da potraje neko vrijeme, ali se čini da će se prije ili kasnije održati prijevremeni izbori“, kazao je Borut Hocevar, analitičar iz slovenačkog dnevnika „Finance“.

"Ova kriza definitivno gura Sloveniju prema traženju paketa spasa."

Bonus video: