Guverner Lombardije pod istragom zbog korupcije

Milanski tužitelji smatraju da je Formigoni primio najmanje 7 miliona eura mita kroz mnoge usluge, od besplatnih ljetovanja u vilama i na jahtama, do raznih putovanja
0 komentar(a)
Roberto Formigoni, Foto: Rojters
Roberto Formigoni, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.07.2012. 13:31h

Predsjednik najbogatije italijanske regije Lombardije i jedne od najbogatijih u Evropi Roberto Formigoni pod istragom je suda u Milanu zbog korupcije, odnosno primljenog mita.

Šef milanskog tužilaštva Edmondo Bruti Liberati potvrdio je da je Formigoni pozvan u tužilaštvo 28. jula na ispitivanje. Formigoni tvrdi da nije primao mito i da će dokazati svoju nevinost i prema tome, kaže, neće podnijeti ostavku na svoj položaj.

Milanski tužitelji smatraju da je Formigoni primio najmanje sedam miliona eura mita kroz mnoge usluge, od besplatnih ljetovanja u vilama i na jahtama, do raznih putovanja itd., koje mu je pružio poslovni čovjek Pjeranđelo Dako koji je sada u zatvoru.

Posrednik Dako je za 10 godina dobio 70 miliona eura preko fonda "Fondazione Maugeri" u gradu Paviji zato što je uticao na brže i jednostavnije izdvajanje novca iz regionalnih fondova namijenjenih privatnom zdravstvu. A regije su zadužene za zdravstvo.

Tužitelji tvrde da je Formigoni, zato što je besplatno ljetovao na jahtama Dakoa, omogućavao poslove zdravstvenim ustanovama privatnika. Za to krivično djelo mogao bi biti osuđen na dvije do sedam godina zatvora. Zapravo, kazna se povećava ako se utvrdi, a za to navodno postoje i dokazi, da je novac kružio preko bankarskih računa u inostranstvu.

Osim Dakoa u zatvoru se već nalaze bivši regionalni sekretar za zdravstvo Antonio Simone, osnivač fondacije preko koje je išao novac Umberto Maugeri i bivši direktor te fondacije Kostantino Paserino.

Milanski tužitelji tvrde da je ta fondacija osnovana samo za transakciju državnog novca za privatne bolnice, odnosno da su se njeni osnivači udružili radi počinjenja krivičnog djela.

Ova fondacija je imala i račune u švajcarskim bankama. S Robertom Formigonijem ukupno je sada 12 članova regionalne vlade i vijeća Lombardije, izabranih na izborima 2010. godine, protiv kojih se vodi istraga zbog raznih krivičnih djela.

Neki od njih su podnijeli ostavku, kao na primjer Renco Bosi, sin osnivača Sjeverne lige Umberta Bosija, i na njihova su mjesta već postavljeni drugi. Očekuju se i nove ostavke.

Nikol Mineti, mlada i lijepa članica regionalnog vijeća, bi trebalo da podnese ostavku jer je optužena za podsticanje maloljetničke prostitucije jer je organizovala dolazak djevojaka u vilu bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, a među kojima je bila i tada još maloljetna Marokanka Rubi.

Regija Lombardija, koja ima gotovo 10 miliona stanovnika čiji je BDP 44.000 eura po glavi stanovnika, do nedavno je držala lekcije Rimu oko nemoralnog ponašanja.

Odlasci političara na tzv. besplatna ljetovanja u vile ili na jahte prijatelja preduzetnika gotovo su uvijek plaćanje za neku već učinjenu ili buduću uslugu.

Bonus video: