Grčka predstavila plan ublažavanja tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 16:51h

Agencija Rojters je danas dobila na uvit program nove grčke koalicione vlade u kojem je lako uočljiv odraz pritiska javnosti da se ublaže uslovi za dobijanje finansijske pomoći od 130 milijarda eura kojom bi se Grčka spasila od bankrota, ali uz sprovođenje teških mjera štednje.

Bude li primijenjen u potpunosti, taj će program poništiti mnoge mjere štednje na koje je Grčka pristala u februaru kako bi osigurala i drugi paket pomoći za 2010.

Partneri iz eurozone ponudili su neke manje izmjene tog programa, ali bez radikalnog mijenjanja uslova štednje, dok je Njemačka je potpuno "gluva" na grčke molbe da se uslovi ublaže.

Grčki program, prenosi Rojter, sadrži poziv za dokapitalizaciju ATEbanke, državne poljoprivredne banke, pete po veličini, za koju su izvori iz EU-a ovaj mjesec rekli da je među nekoliko banaka koje Evropska komisija želi da ugasi. Ministarstvo finansija to poriče.

Oko programa su se dogovorili čelnici tročlane koalicije okupljene nakon izbora 17. juna. Prvi test ovaj program "polaže" na dvodnevnom samitu EU-a idućeg četvrtka, a vjeruje se da će samitom dominirati tema dužničke krize koja je počela u Grčkoj, ali sad prijeti i Italiji i Španiji.

U Atinu u ponedjeljak dolaze u nadzor inspektori iz finansijske "trojke" koja Grčkoj posuđuje novac, EU-a, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Bonus video: