Izbori, Sirija i Iran glavne teme samita EU-Rusija

Lideri Evropske unije i Rusije nastojaće da u dvodnevnim razgovorima u Briselu, ublaže tenzije zbog kritika izbora u Rusiji i dubokih neslaganja oko Sirije i Irana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 13:31h

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev treba da doputuje sjutra uveče u Brisel na samit EU-Rusija.Pitanje izbora u Rusiji "neće biti na zvaničnom dnevnom redu", ali biće "iznenađujuće ako se ne razmotri" na sjutrašnjoj radnoj večeri s predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejem, rekao je ruski ambasador u Briselu Vladimir Čizov.

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton takođe očekuje da će biti riječi o izborima u Rusiji 4. decembra, poslije optužbi opozicije o navodnim neregularnostima.EU i evropske prestonice izrazile su u više navrata zabrinutost nakon hapšenja stotine demonstranata u Rusiji i pozvale Moskvu da poštuje slobodu izražavanja.Moskva je loše primila te kritike. Čizov je, međutim, rekao da velike demonstracije tokom vikenda u Moskvi i više drugih ruskih gradova upravo pokazuju da "Rusi mogu da izraze svoj stav i mišljenje".Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je evropske zemlje da se usredsrijede na sopstvene probleme, a Medvedev je izrazio veliku zabrinutost krizom u eurozoni.Kad je riječ o krizi, Medvedev bi mogao da ponovo predloži finansijsku pomoć Moskve preko Međunarodnog monetarnog fonda. "To se još razmatra", rekao je Čizov, izrazivši "optimizam po pitanju sposobnosti EU da pronađe rješenje za krizu".Kad je riječ o Siriji i Iranu, ne očekuje se značajan pomak pošto se Rusija, kao i Kina, žestoko protivi uvođenju sankcija tim zemljama.Međutim, na samitu se očekuje značajan napredak po pitanju bezviznog režima, rekao je neimenovani evropski izvor.Sporazum o postepenom ukidanju viza za kraće boravke građana Rusije u EU mogao bi biti zaključen.Ruski dnevnik Komersant, međutim, danas piše da EU uslovljava postizanje tog sporazuma poštovanjem ljudskih prava u Rusiji."Rezolucija o tom pitanju (viza) je u interesu dvije strane. Nije riječ o plemenitom gestu EU", kaže Čizov.Prema njemu, oko 2,5 miliona Rusa svake godine posjeti "šengenski" prostor, dok 1,5 miliona Evropljana dođe u Rusiju.Na samitu će biti riječi i o ulasku Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju, kao i o energetskim pitanjima, posebno o gasovodima i radu Gasproma u Evropi.

Lavrov: Nemoralne optužbe Zapada

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je danas optužbe Zapada da Rusija blokira rezoluciju o krvavoj represiji u Siriji u Savjetu bezbjednosti UN kao "nemoralne" i dodao da zapadne zemlje ne žele da izvrše pritisak na sirijske "ekstremiste".

"Oni koji odbijaju da izvrše pritisak na ekstremistički i naoružan dio opozicije (u Siriji) isti su oni koji nas optužuju da blokiramo rad Savjeta bezbjednosti UN. Smatram da je takva pozicija nemoralna", kazao je Lavrov, prenosi ruska televizija.

On je ponovio ruski stav o Siriji i da Savjet bezbjednosti ne treba da kažnjava samo režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

"Naši partneri ne žele da osude nasilje naoružanih grupa ekstremista" u Siriji, rekao je Lavrov i ocijenio da je cilj tih grupa da "izazovu humanitarnu katastrofu kako bi došlo do stranog miješanja".

Lavrov je takođe ocijenio da je loša odluka SAD i evropskih zemalja da uvedu sankcije vlastima u Damasku, ocjenjujući da one imaju "negativne posljedice po stanovništvo".

Prema podacima UN, vjerovatno više od 5.000 ljudi ubijeno je u Siriji od marta kada su počele demonstracije protiv Asada.

Bonus video: