Njemačka danas slavi Dan ujedinjenja

Erhard je tada smatrao da će njemačka finansijska pomoć dobro doći Kremlju i da je ruska privreda pod pritiskom
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2011. 07:21h

Njemačka će u Bonu, nekadašnjoj prestonici Zapadne Njemačke, obilježiti 21. godišnjicu od ujedinjenja i života u zajedništvu, a na svečanosti i ekumenskoj službi biće predsjednik države Kristijan Vulf, kancelarka Angela Merkel i drugi njemački političari.

Centralna ceremonija obilježavanja Dana njemačkog jedinstva se, po protokolu, održava u pokrajini koja daje predsjednika Bundesrata, gornjeg doma parlamenta, gdje je zastupljeno 16 njemačkih federalnih jedinica - ovoga puta je to pokrajina Sjeverna Rajna Vestfalija, najmnogoljudnija pokrajina u kojoj živi oko 18 miliona ljudi i koja, takođe, u utorak obilježava i svoj dan-65 godina od formiranja.

Erhard je, kao njemački kancelar (bio je na toj funkciji od 1963. do 1966. godine), želio od Sovjetskog saveza da kupi njemačko jedinstvo za 100 milijardi eura.

Par dana prije svečanosti njemački mediji su objavili da je Ludvig Erhard, ''otac'' njemačkog privrednog čuda, imao plan da od bivšeg Sovjetskog saveza ''otkupi'' to jedinstvo za 100 milijardi tadašnjih njemačkih maraka.

Prema informacijama njemačkog nedjeljnika ''Špigl'', Erhard je, kao njemački kancelar (bio je na toj funkciji od 1963. do 1966. godine), želio od Sovjetskog saveza da kupi njemačko jedinstvo za 100 milijardi eura.

Naivan politički plan

Erhard je tada smatrao da će njemačka finansijska pomoć dobro doći Kremlju i da je ruska privreda pod pritiskom....a, američke diplomate su tada, u svojim dosijeima označili plan kao nerealističan i politički naivan.

Kada je riječ o Njemačkoj, dvije decenije poslije ujedinjenja i poslije hiljada milijardi erva ''upumpanih'' od braće sa zapada, statistika pokazuje da još uvijek nije baš sve ''ispeglano'' i ujednačeno i da se njemački istok i dalje rve sa ekonomskim problemima.

Polovina Njemaca je rekla da žali za dobrom, starom njemačkom markom.

Samo par dana pred obilježavanje 21. godišnjice zivota u zajedništvu i u jeku evropske dužničke i krize eura u kojoj je Bundestag izglasao paket pomoći od ogromnih 211 milijardi eura, polovina Njemaca je rekla da žali za dobrom, starom njemačkom markom.

U anketi, koju je objavio magazin Fokus, za povratak marke izjasnilo se 50 odsto Njemaca, a 48 odsto njih kao pristalice eura, dok je prije godinu dana situacija bila skoro obrnuta- 50 odsto Njemaca je želilo euro, a 47 odsto priželjkivalo da se marka vrati.

Bonus video: