Italijani se bune zbog poreskih povlastica crkve

U momentu kad Silvio Berluskoni priprema Italijanima drastične mjere štednje zbog ekonomske krize u državi, građanski pokret želi da se preispitaju poreske povlastice Katoličke crkve, koje su tabu tema za većinu političara
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 15:06h

Ovaj predlog italijanske radikalne stranke je na Fejsbuku prikupio više od 130.000 potpisa. Traži se da se preispitaju poreske povlastice Crkve i Vatikana, u času kada sve društvene grupe protestvuju protiv stezanja kaiša koje ih očekuje.

Radikali traže da se velika crkvena imovina ubuduće više ne izuzima od mjesnih poreza na nekretnine.

Nedjeljnik L'Espreso, lijevo orjentisan, objavio je u zadnjem broju tekst "Sveta utaja" u kojem žestoko kritikuje crkvu zbog poreskih privilegija koje uživa, tvrdeći da "zakon nije isti za sve".

Poslije ovakvog pisanju L'Espresa, moćna italijanska biskupska konferencija je počela da vrši pritisak na sve iz italijanske vlade, i ljevičare i desničare, da odbiju bilo kakvu promjenu sistema oporezivanja crkve.

Angelino Alfano, sekretar vladajuće stranke Naroda slobode stao je u obranu Crkve: "Kažnjavati crkvu znači činiti zlo onima koji su najnezaštićeniji", a za koje se ona brine, rekao je.

Prema ocjeni Brune Bartolonija, iako "Crkveni redovi ističu kako im izuzimanje od poreza omogućuva da čine djela milosrđa", jednog dana će se "cijeli sistem ipak morati promijeniti kako bi crkva bila solidarnija sa ostalima koji plaćaju porez".

Bonus video: