Uhapšen vođa Kamore Đuzepe Delakvila

Nekadašnji mafijaš Salvatore Đulijano rekao je za Delakvilu da je „krvoločni ubica“ i optužio ga da je počinio „stotine ubistava“.
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 19:30h

Jedan od najopasnijih bjegunaca Italije, šef mafije Đuzepe Delakvila, uhapšen je kod Napulja nakon devetogodišnje potrage, prenio je juče BBC.

Delakvila, navodni vođa Kamore, pronađen je u utvrđenoj vili u selu Varkaturo, 30 kilometara sjeverozapadno od Napulja, navedeno je u saopštenju policije.

Ovaj „super-bjegunac“ optužen je za mafijaško udruživanje, posjedovanje oružja, iznude, krađe i pranje novca. U trenutku hapšenja nalazio se na listi 30 najtraženijih bjegunaca italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nekadašnji mafijaš Salvatore Đulijano rekao je za Delakvilu da je „krvoločni ubica“ i optužio ga da je počinio „stotine ubistava“.

Policija smatra da je Delakvila (49) lider klana Malardo-Kontini, grupe unutar Kamore koja se istakla nakon pobjede u krvavom ratu između bandi u Napulju i regionu Kampanje.

„Istražitelji su otkrili da je pod Delakvilinim vođstvom klan ostvario značajne investicije u građevinskoj industriji“, navela je policija.

Klan Malardo-Kontini je, prema saopštenju policije, ulagao profite stečene nezakonitim aktivnostima u nekretnine u Laciju, centralnoj italijanskoj regiji čiji je najveći grad Rim.

Delakvila je u avgustu 2009. jedva izbjegao hapšenje tako što je skočio u more i umakao kada je policija izvela iznenadni napad na njegovu luksuznu jahtu u Napuljskom zalivu, navela je agencija AFP.

Kamora je jedna od najmoćnijih mafijaških organizacija u regionu Kampanje. Njenu moć i izrazitu nasilnost opisao je italijanski pisac Roberto Savijano u knjizi „Gomora“ koja je objavljena 2006. Po njoj je 2008. snimljen istoimeni film.

Bonus video: