Evropski nuklearni forum u Pragu

U Pragu danas uz učešće evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera počinje dvodnevni 6. evropski nuklearni forum.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 09:42h

Glavna tema ovog skupa treba da bude bezbjednost nuklearne energije i stres testovi evropskih nuklearnih elektrana.

Forum otvora češki premijer Petr Nečas a u njegovom radu učestvuju i premijerka Slovačke Iveta Radičova i francuski, slovački i češki ministri energetike.

Češka i Slovačka spadaju u aktivne zagovornike korišćenja nuklearne energije ali se forum održava u trenutku koji zbog havarije japanske nuklearne elektrane Fukušima poslije razornog zemljotresa nije nimalo povoljan za ovaj način dobijanja električne energije.

Češki predsjednik Vaclav Klaus čak je optužio neke evropske zvaničnike da su od rizika nuklearnih elektrana napravili pomodnu temu i šire neosnovanu paniku, te da će se on lično posvetiti borbi protiv predrasuda da atomska energija nije bezbjedna.

Evropska unija poslije havarije u Japanu pokušava da se dogovori o stres testovima koji bi ukazali na moguće rizike.

Trenutno su pregovori u ćorsokaku jer nema dogovora da li će se razdvojiti testiranje vanrednih rizika, kao što je recimo teroristički napad, od testiranja problema u redovnom funkcionisanju elektrana, kako su predložili eksperti u Briselu, ili će se testirati sve zajedno, kako predlažu Njemačka i Austrija.

Ne očekuje se da se na nuklearnom forumu u Pragu postigne kompromis koji bi omogućio početak testiranja više od 140 nuklarnih reaktora u Evropi.

Bonus video: