Vanredni samit EU zbog Sjeverne Afrike

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni uporedio je dešavanja u sjevernoj Africi sa dešavanjima nakon pada berlinskog zida.
0 komentar(a)
Izbjeglice Tunis, Foto: Beta
Izbjeglice Tunis, Foto: Beta
Ažurirano: 15.02.2011. 09:32h

Italija i Malta tražile su vanredni samit Evropske unije (EU), na kome bi iznijele zabrinutost za situaciju u sjevernoj Africi i tražile da i druge članice EU ponesu teret dolaska izbjeglica iz severnoafričkih zemalja.

Taj samit predsjednika i premijera zemalja EU trebalo bi da bude održan narednih dana, ali rok koji daje Italija je kratak. Evropska komisija odbacila je kritike iz Rima da je Italija ostavljena sama sa krizom, odnosno da teret priliva izbjeglica pada samo na zemlje južne Evrope.

Italija na taj način pojačava pritisak da se talas izbjeglica, koji je najviše opteretio italijansko ostrvo Lampeduzu, ne pretvori u krizu, prenosi Srna.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni uporedio je dešavanja u sjevernoj Africi sa dešavanjima nakon pada berlinskog zida.

Tuniski izvor rekao je Srni da nove demokratske elite u Tunisu smatraju da je do “izvoza imigranata” u EU došlo kao rezultat dejstva ostatka starog poretka.

“Oni žele da pokažu da je EU bila bezbjednija i da je bilo bolje dok je na vlasti bio (predsjednik Tunisa Zin el Abidin) Ben Ali”, rekao je taj izvor.

Nakon nereda u Tunisu u kojima je zbačen Ben Ali 14. januara, u proteklih nekoliko dana više od četiri hiljade imigranata stiglo je na italijansko ostrvo Lampeduza.

Italija je proglasila humanitarnu katastrofu i pozvala u pomoć EU.

Italijanske vlasti počele su da prebacuju mnoge imigrante sa Lampeduze u pritvorske jedinice na Siciliji i u kopnenoj Italiji, a policija procjenjuje da je još oko dvije hiljade imigranata na ostrvu.

Maroni je rekao da će Rim uputiti formalni zahtjev Tunisu da rasporedi policiju u tu sjevernoafričku zemlju, kako bi spriječila novi talas imigranata.

Bonus video: