Mađarska prvi put na čelu EU

Mađarska preuzima predsjedništvo i u vrijeme kada je suočena sa kritikama iz pojedinih zapadnih zemalja zbog zakona o medijima koji, po njima, ograničava slobodu štampe.
57 pregleda 0 komentar(a)
Mađarska, Foto: Rada Brajović
Mađarska, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 03.01.2011. 10:44h

Ekonomija će biti ključna riječ tokom mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom u narednih šest mjeseci, ako je suditi po izjavama zvaničnika u Budimpešti i procjenama analitičara u Briselu.

Prevladavanje ekonomske krize u zemljama članicama evrozone, očuvanje subvencija za siromašnije države iz EU i izgradnja prekogranične energetske infrastrukture u centralnoj Evropi biće među najvažnijim ciljevima Mađarske koja je 1. januara 2011. prvi put preuzela predsjedavanje najuspješnijom regionalnom integracijom u svijetu.

Mađarski šef diplomatije je prošle nedelje u Briselu kazao da su njegovi zemljaci "po prirodi optimisti. Neki kažu da smo pesimisti, no to je samo način da prikrijemo naš optimizam," šalio se ministar.

Mađarska preuzima predsjedništvo i u vrijeme kada je suočena sa kritikama iz pojedinih zapadnih zemalja zbog zakona o medijima koji, po njima, ograničava slobodu štampe.

Ministar Martonji je odgovorio da je zakon u skladu sa medijskom regulativom u EU i pozvao kritičare da ne vjeruju glasinama. On je, ipak, obećao da domaći problemi neće zasjeniti dnevni red mađarskog predsjedavanja Unijom. Po njemu, biće to kontinuitet sa predsjedavanjem Belgije koje se upravo okončava i koje se smatra jednim od najefikasnijih posljednjih godina.

Države članice da podrže Budimpeštu

Kao predsjedavajući, mađarski zvaničnici će voditi sastanke ministara zemalja članica, uključujući i mjesečna okupljanja ministara finansija koja se budno prate.

Ma koliko Mađarska imala planova, oni mogu biti uzaludni ukoliko grupa velikih država članica ne podrže inicijative Budimpešte. Te države su, pak, sklone da podrže samo ono što su same u cjelosti ili djelimično planirale, pisalo je u časopisu Mađarski tromjesečnik.

Mađarska aroma u EU

Mađarska planira da na predsjedavanje EU potroši 15,5 milijardi forinti (oko 56 miliona evra) znatno manje od 130 miliona koliki je bio račun Češke u prvoj polovini 2009. Biće organizovano oko 260 profesionalnih sastanaka na različitim nivoima u više gradova i očekuje se dolazak između 35.000 i 40.000 gostiju iz inostranstva.

Mađarski državni ministar za evropska pitanja Eniko Djori je iznijela da će Budimpešta unijeti nešto od mađarske arome organizovanjem niza kulturnih događaja duž Dunava kao i koncertima u glavnim gradovima EU u čast mađarskog kompozitora Franca Lista, rođenog prije 200 godina.

Bonus video: