Ruske novinarke optužile pojedine poslanike Dume za seksualno uznemiravanje

Novinarka koja nije željela da joj se navede ime rekla je da joj je 2017. godine Slucki (50), stavio ruku između nogu i klizio s rukom na gore, prenijela je opoziciona televizija Dožd 22. februara
1 komentar(a)
seksualno uznemiravanje, Foto: Shutterstock
seksualno uznemiravanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2018. 13:48h

Više ruskih novinarki optužilo je posljednjih dana pojedine ruske poslanike i zaničnike te zemlje za seksualno uznemiravanje, pokrećući temu koja je uveliko tabu u Rusiji.

Kako prenosi danas agencija Frans pres, dvije novinarke koje izvještavaju iz Dume, donjeg doma parlamenta, i jedna producentkinja bile su među prvima koje su optužile za seksualno uznemiravanje poslanika Leonida Sluckog, koji je na čelu Odbora za međunarodne odnose.

Novinarka koja nije željela da joj se navede ime rekla je da joj je 2017. godine Slucki (50), stavio ruku između nogu i klizio s rukom na gore, prenijela je opoziciona televizija Dožd 22. februara.

Novinarka zadužena za produkciju, takođe bez navođenja imena, ispričala je da je Leonid Slucki, koji je pozvan na televizijski intervju pokušao da je "poljubi u usta i da joj dotakne zadnjicu".

Posle tih izjava, slične optužbe iznijela je i novinarka Ekatarina Kotrikadze, potpredsjednica nezavisne ruske televizije RTVI, prva koja je dala izjavu pod punim imenom.

"On je počeo da me dodiruje, pokušao da me poljubi, odgurnula sam ga i pobjegla", rekla je ona u utorak za tu televiziju i dodala da se to dogodilo 2011. kada je imala 26 godina.

Poslanik je na svom Fejsbuku osudio "gnusnu i nisku provokaciju" čiji cilj je da ga "okalja". On je zatim razmjenjivao komentare i šale sa kolegama koji su mu savjetovali da se "pozabavi s novinarkma".

Posle toga su još dvije novinarke izašle u javnost da iznesu slična uznemiravanja od strane zvaničnika. Novinarka Sofija Rusova rekla je juče za radio Govorit Moskva da su je dva puta seksualno uznemiravali visoki zvaničnici i jednom poslanik Dume.

Takođe juče novinarka Elena Krivijakina, iz dnevnika Komolskaja Pravda, optužila je jednog visokog zvaničnika ministarstva energetike i jednog "poznatog poslanika" bez otkrivanja njihovih imena, da su joj se više puta obraćali seksualnim insinuacijama tokom putovanja s novinarima prije 20 godina.

"Za sve je skandal oko Leonida Sluckog imao efekat prave bombe", ocenila je ona.

Gotovo pet mjeseci od izbijanja skandala sa Harvijem Vajnstajnom, svjetski šok u slučajevima seksualnih napada ili uznemiravanja je izgleda počeo da pogađa i Rusiju, navodi agencija Frans pres.

Bonus video: