Umro Limonov, ruski pisac i političar koji je sa Karadžićem pucao na Sarajevo

Limonov je stekao svjetsku slavu kao prozni pisac - njegov roman "To sam ja Edička" preveden je na tridesetak jezika, ali će na ovim prostorima ostati upamćen kao veliki poklonik Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića
3565 pregleda 1 komentar(a)
Eduard Venijaminovič Limonov, Foto: Wikimedia.org
Eduard Venijaminovič Limonov, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 17.03.2020. 22:36h

Eduard Venijaminovič Limonov (77) ruski je pisac i disident, osnivač i vođa opozicione Nacional-boljševičke partije Rusije, kasnije partije Druga Rusija preminuo je danas, javio je Itar Tas.

Na ovim prostorima će ostati upamćen kao poklonik politike Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića. U pratnji Karadžića je i pucao sa Pala iz mitraljeza prema opkoljenom Sarajevu, a prije toga boravio u Erdutu kao prijatelj Željka Ražnatovića Arkana.

Od 1967. do 1974. živio je u Moskvi.

Tu se bavio pjesničkim radom i ostvario određeni uspjeh, prije nego što mu je oduzeto državljanstvo i nego što je bio izgnan iz SSSR-a.

Otišao je u Njujork 1974. kao emigrant i počeo da se baviti pisanjem romana. Povezao se s njujorškom pank i avangardnom scenom, a postao je obožavatelj Lua Rida, i američkog pisca Čarlsa Bukovskog.

Stihove je pisao do početka 1980-ih, a zatim se usmjerio prema prozi i nakon toga novinarstvu. God. 1980. preselio se u Pariz s ljubavnicom Natalijom Medvjedevom i ubrzo postao aktivan u francuskim književnim krugovima. Dobio je i francusko državljanstvo. Ondje se zbližio i s rukovodstvom Francuske komunističke stranke.

Pisao je za časopis Revolutién, glasilo FKS-a. Rusko državljanstvo mu je vratio Mihail Gorbačov.

Limonov je stekao svjetsku slavu kao prozni pisac - njegov roman "To sam ja Edička" preveden je na tridesetak jezika, a svojim kasnijim djelima Limonov stiče nove čitaoce.

U svojoj domovini objavljen je prvi put 1989 godine.

Bonus video: