Četiri koraka za izlazak Njemačke iz krize

Tržište rada je već pod velikim pritiskom i on će se samo povećavati
1412 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Berlina, Foto: Markus Schreiber/ Beta AP
Detalj iz Berlina, Foto: Markus Schreiber/ Beta AP

Njemačka doživljava najgoru recesiju u poslijeratnoj istoriji. Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier ima planove za pokretanje privrede za vreme pandemije korone. Preduslov: broj infekcija mora ostati mali.

Pad privredne proizvodnje od 6,3 odsto – to nije zabilježeno u istoriji Savezne Republike Njemačke. „Bilo je lepših prilika i optimističnijih izgleda“, rekao je savezni ministar privrede Peter Altmajer prije nego što je u Berlinu predstavio svoju proljećnu prognozu za tekuću godinu.

Tržište rada je već pod velikim pritiskom i on će se samo povećavati. Oko tri miliona ljudi trenutno prima naknadu za skraćeno radno vrijeme. Očekuje se da će broj zaposlenih ove godine biti smanjen za 370.000 i da će se stopa nezaposlenosti povećati na 5,8 procenata.

Privreda istovremeno doživljava šok u zemlji i inostranstvu. Podjednako su pogođene ponuda i potražnja, jer se i globalna ekonomija suočava s dubokom recesijom. Lanci snabdevanja su prekinuti širom svijeta. „Potražnja za nemačkom robom će i dalje opadati i sporo će se oporavljati“, rekao je Altmajer.

Izvoz snažno opada

Za izvozno orijentisanu njemačku privredu, previđeni pad izvoza od 11,6 odsto ove godine je koban. Njemački ekonomski proizvod takođe opada, jer zbog zatvaranja prodavnica, restorana i objekata za slobodno vrijeme, privatna potrošnja takođe opada – za 7,4 procenata ove godine. Proljećna prognoza očekuje da će najgore biti krajem juna. Tada bi ekonomska proizvodnja vjerovatno bila 89 procenata u odnosu na kraj 2019. godine.

Za saveznog ministra ekonomije je tim važnije da razmišlja o tome kako bi stvari u Njemačkoj mogle ponovo da krenu na bolje. „Što brže budemo u mogućnosti da ponudimo konkretnu perspektivu, tim prije će se ekonomija ponovo pokrenuti.“ Pogotovo zato što prolećna prognoza pretpostavlja da bi prave mjere mogle pomoći ekonomiji da u 2021. poraste za 5,2 odsto.

Optimizacija postojećih programa pomoći

Altmajer je razvio plan od četiri koraka koji će biti razrađen u narednim sedmicama i mjesecima. „Znamo da će se pandemija završiti samo vakcinom, ali potrebna nam je mapa puta za postupno obnavljanje ekonomskog života.“

Prvi korak – a ovdje se Njemačka trenutno nalazi – tu se radi o finansijskoj pomoći ekonomiji. Postojeći programi pomoći moraju se optimizovati, počevši od hitne pomoći manjim kompanijama do zajmova državne banke KfV i dogovorenog stabilizacionog fonda, koji je namijenjen sprečavanju velikih oštećenja ekonomije na strateški važnim tačkama.

Međutim, Savezna vlada ne može da postupa po ovom pitanju onako kako bi željela. Uzmimo na primjer Lufthanzu. Kako i u kojoj meri pomoći izmučenoj aviokompaniji odlučuje se ne samo u Berlinu, već i u Briselu. „Kriterijumi moraju biti usklađeni sa EU“, priznaje Altmajer, ali ne želi da iznosi nikakve detalje.

Potrebno je još milijardi

Kao drugi koraki plana spasavanja za njemačku ekonomiju, Savezna vlada želi da se fokusira na one kompanije koje tek kasnije mogu da započnu svoje poslovne aktivnosti. Tu spadaju organizatori velikih manifestacija, sajmovi, ugostiteljstvo i kulturni sektor. I za njih bi trebalo da postoje odgovarajuće mjere koje bi se još precizirale. „Proći će dosta vremena prije nego što se rad ovih sektora vrati na normalni nivo“, kaže savezni ministar ekonomije. Do tada bi trebalo da budu mogući i prelazni koraci. „Nadam se da ćemo krajem maja moći da ukinemo neke restrikcije u ugostiteljstvu.“

Naravno, preduslov za to je da se održe dosad postignuti uspjesi u obuzdavanju pandemije. „Prognoza pretpostavlja da neće biti većih zastoja, već da ćemo postepeno naučiti da se nosimo sa ovom pandemijom“, rekao je Altmajer.

Trka na duge staze

Broj novih infekcija u poslednje tri nedjelje je išao „u pravom smeru“. Umjesto 5.000 novih infekcija svakog dana, trenutno se bilježi samo 1.000 do 1.300. Ali niko ne sme da zaboravi: „Ovo je trka na duge staze i moramo dobro rasporediti svoje snage.“

Njemačka je u drugom mjesecu sa ograničenjima kontakta. „Mnogi imaju subjektivan utisak da to traje duže“, kaže Altmajer, aludirajući na činjenicu da mnoge stranke pozivaju na znatno veće popuštanje restrikcija. „Za nekoliko dana ćemo znati da li će broj novih infekcija nastaviti da se smanjuje i mislim da je ispravno sačekati i tih nekoliko dana.“

Premije za kupovinu automobila?

Ako sve pođe dobro, mogli bi da uslijede i treći i četvrti korak plana za spasavanje njemačke privrede – za početak sa „programom konjukture prilagođenim situaciji i potrebama“. To može na primjer da uključuje premije za kupovinu automobila. Automobilska industrija je od velikog značaja za ekonomsko blagostanje Njemačke i nalazi se u procesu promena koji nema veze sa koronom. Altmajer je govorio o ekološki održivoj mobilnosti i značajnom smanjenju emisije CO2.

Govoreći o četvrtom koraku, savezni ministar ekonomije je pomenuo „fitnes program“ za ekonomiju. Tu se radi o strukturama, rekao je, bez dodatnih detalja. U svakom slučaju, takođe bi trebalo uzeti u obzir i međunarodne lance snabdevanja i tržišta. „Ne želimo da se globalna ekonomija ponovo vrati u stanje kada svi vjeruju da mogu sve sami da proizovde.“

Bonus video: