U Trstu negodovanje zbog odluke vlasti: Zaražene iz staračkih domova premještaju na brod

Lokalni starački domovi koji su ovdje brojni, , kao i vlasnici hotela već su nudili da se, uz dnevnu nadoknadu do 60 eura, pacijenti smjeste u već postojeće kapacitete, ali su vlasti ove regije odlučile da ih smjeste na brod karantin
2865 pregleda 0 komentar(a)
Trst, Foto: AP
Trst, Foto: AP

Lokalne vlasti Sjeverne italijanske regije, čiji je centar Trst, odlučile su da sve zaražene iz staračkih domova smjeste na brod koji su iznajmili, prenosi Tanjug.

Taj brod će biti usidren u tršžanskoj luci.

U ovoj regiji je zabilježen manji broj zarazenih i preminulih od kovida-19, a među najbrojnijim su stariji koji su bili smješetni u staračkim domovima, (samo u Trstu ih je oko 4.000) koji se raširio i među sanitarnim osobljem, a sve do sada, prema pisanju medija, zaraženi su ostali su gdje su i bili, kako bi se situacija držala pod kontrolom, ali sada su odlučili da ih smjeste na brod.

"Manifesto" otkriva da to čak i nije brod, već trajekt koji tek treba prilagoditi za smještaj starih osoba zaraznih koronavirusom, a Tršćani su ovu odluku osudili kao "sramotnu i skandaloznu".

Odluka je, prema pisanju medija, dvostruko loša. Prvo, jer se planira da se stari i bolesni smjeste u male brodske kabine, a tek treba da se obezbjedi osoblje koje će se o njima brinuti uz odgovarajuće mjere zaštite, i drugo jer se, bacaju u vjetar milioni eura.

Lokalni starački domovi koji su ovdje brojni, , kao i vlasnici hotela već su nudili da se, uz dnevnu nadoknadu do 60 eura, pacijenti smjeste u već postojeće kapacitete, ali su vlasti ove regije odlučile da ih smjeste na brod karantin.

Brod koji je tek treba da stigne u Tršćansku luku biće iznajmljen za milion i 200 hiljada eura mjesečno, a planira se da se bolesni na brodu karantinu zadrže najmanje narednih šest mjeseci.

Trst je grad starih ljudi i jedan od najstarijih u prosjeku u Italiji, a sjeverne regije takođe u samom vrhu.

Inače Italija je u samom vrhu u svijetu, poslije Japana, po prosječnoj starosti stanovništva.

Bonus video: