EU preporučuje aplikacije za praćenje kontakata: "Moraju biti anonimne i dobrovoljne"

Sve aplikacije moraju biti sigurne, anonimne i dobrovoljne, naglasila je Kyriakides.
349 pregleda 1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Zemlje Evropske unije moraju sarađivati pri uvođenju aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom kako bi ih građani mogli koristiti širom Unije, poručila je evropska zvaničnica za zdravstvo uoči vrhunca turističke sezone.

„Moramo osigurati brzo i učinkovito prekogranično praćenje kontakata, što zahtijeva i blisku koordinaciju", istaknula je Stella Kyriakides u ponedjeljak na videokonferenciji ministara zdravstva EU.

Sve moraju biti sigurne, anonimne i dobrovoljne

Interoperabilnost je ključna jer omogućuje da se građani upozore na moguću zarazu gdje god se u EU nalazili i koju god aplikaciju koristili, pojasnila je evropska zvaničnica za zdravstvo.

Sve aplikacije moraju biti sigurne, anonimne i dobrovoljne, naglasila je Kyriakides.

Usprotivila se prijedlozima o izdavanju potvrda o imunitetu, ustvrdivši da dokazi o imunitetu nakon zaraze koronavirusom još nisu dovoljno jasni.

Umjesto toga, članice EU „trebale bi i dalje insistirati na mjerama sprečavanja infekcije, poput održavanja fizičke distance“, smatra Kyriakides.

Njena upozorenja vremenski su se poklopila s raspravama zemalja EU o otvaranju međusobnih granica uoči vrhunca turističke sezone u razdoblju od jula do avgusta.

Turizam direktno i indirekto ima 10 posto udjela u bruto domaćem proizvodu Evropske unije, procjenjuje Evropska komisija.

Bonus video: