Danska očekuje najveći pad ekonomije od Drugog svjetskog rata

"Ozbiljno je. Korona kriza će vjerojatno uticati na dansku ekonomiju u nekoliko narednih godina. No iscrtali smo put izlaska iz krize te smo već preduzeli prve važne korake", izjavio je ministar Nikolai Vamen
935 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Danske, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Detalj iz Danske, Foto: Beta/AP, Beta/AP

Danska ekonomija ove godine se suočava s najvećim padom od Drugog svjetskog rata, kao rezultat globalnih mjera zbog koronavirusa, rekao je u utorak ministar finansija.

"Ozbiljno je. Korona kriza će vjerojatno uticati na dansku ekonomiju u nekoliko narednih godina. No iscrtali smo put izlaska iz krize te smo već preduzeli prve važne korake", izjavio je ministar Nikolai Vamen.

U aprilu, Vamen je rekao da se Danska suočava s jednim od "najmračnijih poglavlja" svoje istorije dok je vlada predvidjela pad između 3 i 6 posto.

Poređenja radi, očekuje se da ekonomija u eurozoni doživi pad od 7.5 posto ove godine.

Tokom finansijske krize 2009. godine, danska ekonomija doživjela je pad od 4.9 posto.

Danska je uložila više od 300 milijardi kruna u svoju ekonomiju kroz pakete pomoći, uključujući porez, PDV i direktne podsticaje.

"Privremeni paketi pomoći trebaju se isporučivati u fazama i zamijeniti s mudrim ulaganjima i inicijativama koje će pokrenuti ekonomske aktivnosti", rekao je Vamen.

Danska je bila jedna od prvih zemalja koje su u mart uvele karantin kako bi spriječile širenje epidemije koronavirusa te je jedna od prvih koja se otvara nakon uspješnog suzbijanja zaraze.

Bonus video: