Papa pozvao vjernike da izbjegavaju pesimizam u doba koronavirusa

On je ukazao koliko je pogrešan narcisizam u ovoj pandemiji, i tendencija da se misli samo na sopstvene potrebe, da se bude ravnodušan prema potrebama drugih i da se ne priznaju sopstvene slabosti i greške

459 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: AP
Papa Franjo, Foto: AP

Papa Franja upozorio je danas vjernike da se klone pesimizma u vrijeme kada mnogi ljudi izlaze iz izolacije uvedene zbog koronavirusa žaleći se da ništa više neće biti isto.

Na današnjoj misi u bazilici Svetog Petra povodom praznika Duhovi papa je ukazao na da razmišljanje da "ništa neće biti kao nekad" garantuje da jedna stvar koja se svakako neće vratiti jeste nada.

On je kritikovao Rimokatoličku crkvu zbog rascepkanosti i rekao da mora da se ujedini.

"Svijet vidi konzervativce i naprednjake, a umjesto toga svi su Božja djeca", rekao je papa i pozvao vjernike da se usredsrede na ono što ih ujedinjuje.

On je ukazao koliko je pogrešan narcisizam u ovoj pandemiji, i tendencija da se misli samo na sopstvene potrebe, da se bude ravnodušan prema potrebama drugih i da se ne priznaju sopstvene slabosti i greške.

"U ovom trenutku kada se ulaže veliki napor za novi početak kako štetan je pesimizam i tendencija da se sve vidi u najgorem svetu i da se stalno govori da ništa neće više biti kao nekad. Kad neko tako razmišlja, jedna stvar koja se svakako ne vraća jeste nada", rekao je on.

Nekoliko desetina vernika, koji su nosili maske i sedeli po jedan po redu, prisustvovalo je ceremoniji zbog bezbednosnih mera da se zaustavi širenje Kovida-19.

Vatikan je otvorio baziliku za turiste ali vernicima još nije dozvoljeno da prisustvuju mise na kojima služi papa iz straha od prenatrpanosti.

Bonus video: