Berlin: Moskva naredila ubistvo čečenskog pobunjenika

Njemački tužioci podigli optužnicu u slučaju likvidacije državljanina Gruzije u Berlinu

1981 pregleda 3 komentar(a)
Berlin (ilustracija), Foto: Shutterstock
Berlin (ilustracija), Foto: Shutterstock

Njemački tužioci optužili su juče Rusiju da je naredila ubistvo bivšeg čečenskog pobunjenika u Berlinu prošlog ljeta i podigli optužnicu za ubistvo protiv jednog Rusa, što je narušilo diplomatske odnose između dvije zemlje.

Istražitelji su prikupili dovoljno dokaza da protiv muškarca identifikovanog kao Vadim K. podignu optužnicu za ubistvo i za nezakonito posjedovanje oružja, kazali su tužioci.

„Optuženi je primio naređenje od državnih vlasti da ubije. On se ili nadao finansijskoj nagradi ili je imao isti motiv kao nalogodavci da ubiju političkog protivnika koji je učestvovao u prethodnim konfliktima sa Rusijom”, navodi se u saopštenju njemačkih tužilaca.

Ubijeni muškarac, identifikovan u saopštenju kao Tornike K., državljanin Gruzije, ubijen je u jednom berlinskom parku na putu do džamije. Ubica je bio na biciklu.

Rusija je odbacila umiješanost u ubistvo. Predsjednik Vladimir Putin je kazao da je ubijeni muškarac bio i sam ubica koji je počinio zločine na ruskoj teritoriji i da zahtjevi Moskve da bude izručen nijesu uslišeni.

Pozdravljajući potez tužilaca, njemački ministar diplomatije Heiko Mas kazao je da je ubistvo „izuzetno ozbiljan“ incident.

Ministarstvo inostranih poslova je pozvalo ruskog ambasadora da pojasni svoju poziciju kako bi Moskva razumjela da Berlin rezerviše pravo da preduzme dalje korake u ovom slučaju dodao je Mas.

Ruski ambasador Sergej Nečajev je kazao da će Rusija reagovati ukoliko Berlin preduzme nove akcije povodom ubistva gruzijskog državljanina dodajući da su optužbe protiv Rusije neosnovane.

Jirgen Hart, spoljnopolitički koordinator konzervativaca Angele Merkel u parlamentu, kazao je da Berlin treba da razmotri nametanje dodatnih sankcija Rusiji.

„Sve dok vodeći ruski zvaničnici štite počinioce ovog ubistva, savezna vlada se neće ustezati od sankcija. Takođe, treba da pridobije evropske partnere za taj potez”, kazao je on za Rojters.

Njemačka je u decembru 2019. protjerala dva pripadnika ruske diplomatske misije u vezi sa ovim slučajem.

Prošlog mjeseca u odvojenom sporu, njemačko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je ruskog ambasdora i uložilo protest zbog hakerskog napada iz 2015. godine na njemački parlament i navelo da će razmotriti sankcije protiv odgovornih.

Rusija je odbacila navode da njena vojna obavještajna služba stoji iza sajbernapada.

Evropska unija (EU) saopštila je juče da je za još godinu dana produžila ekonomske sankcije Rusiji uvedene 2014. godine poslije pripajanja crnomorskog poluostrva Krim.

EU blokira određeni uvoz i izvoz sa Krima i zabranila je preduzećima sa sjedištem u EU da investiraju i pružaju turističke usluge na tom poluostrvu.

„Savjet EU odlučio je da za još godinu dana produži sankcije, do 23. juna 2021. godine, kao odgovor na rusko nezakonito pripajanje Krima”, navodi se u saopštenju i podsjeća da EU ne priznaje to pripajanje.

EU je uvela i sankcije za oko 150 osoba bliskih Vladimiru Putinu. Njihovi bankarski računi u EU su zamrznuti i ne mogu da dobiju vize za putovanje.

Bonus video: