Makron se sastaje sa Hotijem i Vučićem uoči samita

Na inicijativu Makrona, u petak 10. jula biće održan video-samit kako bi se oživeo dijalog Srbije i Kosova, koji je prekinut prije 18 mjeseci

2265 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Beta/AP
Emanuel Makron, Foto: Beta/AP

Francuski predsjednik, Emanuel Makron, uoči virtuelnog samita Kosova i Srbije 10. jula, odvojeno će se sastati s kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Iz Hotijevog kabineta je najavljeno da će kosovski premijer danas razgovarati s Makronom u Jelisejskoj palati u Parizu.

U okviru priprema za samit Kosova i Srbije, predsjednik Francuske će u četvrtak, 9. jula, primiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, objavljeno je na sajtu Ambasade Francuske u Beogradu.

Na inicijativu Makrona, u petak 10. jula biće održan video-samit kako bi se oživeo dijalog Srbije i Kosova, prekinut prije 18 mjeseci, i kako bi Evropska unija mogla da posreduje i olakša nalaženje rješenja.

Samit se organizuje na tragu samita u Berlinu 29. aprila 2019, kao rezultat koraka koje su preduzele Francuska i Njemačka, zajedno sa Srbijom i Kosovom, u cilju učvršćivanja stabilnosti Balkana i jačanja njihovih odnosa sa Evropskom unijom.

Na samitu u petak će učestvovati Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Vučić, premijer Hoti, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Vučić i Hoti će se potom u nedjelju, 12. jula, sastati u Briselu što će označiti nastavak dijaloga Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije.

U Briselu je najavljeno da će na tom sastanku biti obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, o svim otvorenim pitanjima.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počeo je 2011. godine, a obustavljen je krajem 2018. godine, zbog takse koji su kosovske vlasti uvele na robu iz Srbije.

Ta mjera je kasnije zamijenjena "reciprocitetom" kojeg je nova kosovska vlada ukinula dva dana po preuzimanju dužnosti, da bi pružila šansu za nastavak dijaloga.

Bonus video: