Kina upozorila Francusku da se ne miješa u njena unutrašnja pitanja

Kina je nedavno usvojila novi kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbjednosti u Hongkongu zbog čega je centralna vlada kritikovana da narušava autonomiju tog finansijskog centra

3547 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Kineske vlasti danas su upozorile Francusku da se ne miješa u njena unutrašnja pitanja pošto je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves Le Drian) najavio mere zbog situacije u Hongkongu.

"Pitanje Hongkonga je unutrašnje pitanje Kine i nijedna zemlja nema pravo da se miješa", izjavio je portparol kineske diplomatije Žao Lidjijan.

Kina je nedavno usvojila novi kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbjednosti u Hongkongu zbog čega je centralna vlada kritikovana da narušava autonomiju tog finansijskog centra.

Taj zakon je reakcija Pekinga na ogromne demonstracije 2019. u toj kineskoj autonomnoj teritoriji protiv uticaja centralnih vlasti, na kojima je bilo nasilja, vandalizma i koje su ojačale separatističku struju te teritorije.

Zakonom o nacionalnoj bezbjednosti zabranjeno je sve što se smatra secesionističkim, subverzivnim ili terorističkim aktivnostima, a zabranjeno je i strano miješanje u unutrašnje stvari Kine.

Le Drian izjavio je sinoć da francuske vlasti razmatraju kakve će mjere preduzeti kao odgovor na ugrožavanje sloboda u Hongkongu."Nećemo ostati bez reakcija na to pitanje", rekao je Le Drian obraćajući se Spoljnopolitičkom odboru francuskog Senata i dodao da će o tim mjerama govoriti "kada za to dođe vrijeme".

Žao je izrazio nadu da će "neke zemlje" biti "oprezne kako u riječima, tako i na djelu".

Kritičari smatraju da zakon predstavlja napad na princip "jedna zemlja, dva sistema", u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

Evropska unija je pozvala Kinu "da izbegava svaku akciju koja bi narušila autonomiju Hongkonga", ali nije najavila mjere kao odgovor na to.

SAD su zaprijetile novim merama nakon pošto je američki predsjednik Donald Tramp je naložio početak procesa ukidanja trgovinskih izuzeća koje ima Hongkong od povratka pod upravu Kine 1997. godine.

Bonus video: