Mišel rekao da će poslati novi predlog budžeta EU: Posljednji koraci su uvijek najteži...

Pregovori o budžetu EU od 1,85 hiljada milijardi eura i fondu za oporavak od najteže krize u dužem vremenskom periodu ukazali su na neslaganja među članicama bloka

6271 pregleda 2 komentar(a)
Mišel, Foto: Reuters
Mišel, Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel objavio je večeras na Tviteru da će uskoro poslati liderima zemalja članica Evropske unije (EU) novi predlog sedmogodišnjeg budžeta i plana za oporavak.

"Uskoro ću proslijediti čelnicima svoj novi predlog, koji je plod intenzivnog kolektivnog rada. Znam da su posljednji koraci uvijek najteži, ali sam uvjeren da je dogovor moguć" , rekao je Mišel u video objavi na Tviteru.

Nastavak samita EU danas je nekoliko puta odlagan.

Trebalo je da počne u 16 časova, pa odložen na 17, a onda za još jedan sat, ali nije počeo ni u 19 časova.

Sastanak je pomjeren jer je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel radio na novom predlogu koji će staviti na sto, uz konsultacije sa liderima zemalja članica.

Samit koji je počeo u petak u 10 sati trebalo je da bude završen u subotu.

Pregovori o budžetu EU od 1,85 hiljada milijardi eura i fondu za oporavak od najteže krize u dužem vremenskom periodu ukazali su na neslaganja među članicama bloka.

Čelnici Francuske i Njemačke Emanuel Makron i Angela Merkel su u dva navrata vrlo nezadovoljni naglo napuštali četvorodnevni sastanak u Briselu, jer su ocijenili da među partnerima u EU nema istinske volje za solidarnost i pomoć najteže pogođenima od koronavirusa, kao ni svijesti da bez toga cijela Unija srlja u propast.

Bonus video: