Španski mediji spekulišu o zemlji u koju je otišao bivši kralj: Dominikanska Republika, Portugal...?

U saopštenju kraljevske porodice navodi se da je Huan Karlos želio da kralju Felipeu omogući vladavinu nesputanu posljedicama onoga što su "određene stvari iz njegovog privatnog života ostavile u javnosti"

4961 pregleda 3 komentar(a)
Huan Karlos, Foto: Reuters
Huan Karlos, Foto: Reuters

Španski mediji danas spekulišu da je bivši kralj Huan Karlos otišao u Dominikansku Republiku poslije objave da napušta Španiju da bi omogućio svom sinu sadašnjem kralju da nesmetano obavlja svoje dužnosti, ali kraljevska palata odbila je da daje bilo kakve izjave.

Mediji pišu kao gotovu stvar da je bivši kralj napustio špansku teritoriju već juče kada je objavio da će otići, ali ni kraljevska palata ni vlada to nisu potvrdili.

Dnevnik ABC, koji podržava monarhiju, danas piše da je Huan Karlos (82), otišao u Dominikansku Republiku.

Listovi El Mundo i Vanguardia to isto pišu navodeći da ima namjeru da neko vrijeme odsjedne kod prijatelja u toj karipskoj zemlji.

Međutim onlajn dnevnik El Konfidensijal piše da bi bivši kralj mogao da bude u Portugalu gdje je bio kao dijete, ali takođe u Francuskoj ili Italiji, ili kod rođaka.

Kraljevska palata odbija da komentariše te spekulacije.

"Jedina informacija koju imamo je ona koja je juče objavljena na sajtu Kraljevske kuće", rekao je jedan portparol.

Kraljevska palata objavila je juče pismo koje je Huan Karlos uputio svom sinu, kralju Felipeu Šestom, u kome kaže da namjerava da napusti Španiju da bi mu pomogao da "obavlja svoje obaveze".

U saopštenju kraljevske porodice navodi se da je Huan Karlos želio da kralju Felipeu omogući vladavinu nesputanu posljedicama onoga što su "određene stvari iz njegovog privatnog života ostavile u javnosti".

Kralj Felipe Šesti zahvalio je ocu na toj odluci i podvukao istorijski značaj koji vladavina Huana Karlosa predstavlja za demokratiju u Španiji poslije fašističke diktature Fransiska Franka.

Želeći da se distancira od bivšeg kralja Huana Karlosa, koji je pogođen brojnim skandalima zbog raskošnog načina života, španski monarh Felipe Šesti odlučio je da se sredinom marta odrekne nasljedstva svog oca.

Bonus video: