Ruske vlasti odbacuju optužbe da je vakcina nesigurna

Moskva tvrdi da vakcina garantuje dugotrajni imunitet na koronavirus koji izaziva bolest Kovid-19

3145 pregleda 7 komentar(a)
Muraško, Foto: AP Photo
Muraško, Foto: AP Photo

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško odbacio je optužbe da je ruska vakcina za koronavirus nesigurna kao neutemeljene i plod konkurencije, prenijela je novinska agencija Interfaks.

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je objavio da je Rusija postala prva zemlja na svijetu koja je dala odobrenje za vakcinu protiv virusa koji uzrokuje Kovid-19 nakon manje od dva mjeseca ispitivanja bezbjednosti i djelovanja te vakcine na ljudima.

Taj je potez Moskve izazvao osudu zapadnih medicinskih stručnjaka zbog toga što nisu sprovedena opsežna i dugotrajna klinička ispitivanja te vakcine na velikoj populaciji koja bi pokazala je li vakcina sigurna za primjenu i učinkovita.

Moskva tvrdi da vakcina garantuje dugotrajni imunitet na koronavirus koji izaziva bolest Kovid-19.

Samo oko deset posto kliničkih ispitivanja rezultira uspjehom i stručnjaci su izrazili bojazan da je Moskva pretpostavila nacionalni prestiž sigurnosti preparata koji namjerava pustiti u široku upotrebu, prenosi Hina.

Povezani članci

12. Avgust 2020.

Zapadni naučnici ne vjeruju ruskoj vakcini

Broj oboljelih u Rusiji četvrti je najveći na svijetu i u srijedu je zabilježeno novih 5.102 slučaja čime je ukupni broj oboljelih od Kovida-19 porastao na 902.701.

U protekla 24 sata preminulo je 129 osoba, pa ukupni broj preminulih sada iznosi 15.260.

Bonus video: