Navaljni o Kremlju pred Evropskim sudom za ljudska prava

Sud je 2017. presudio da su hapšenja Navaljnog u sedam slučajeva bila nezakonita i naredio Rusiji da plati 63.000 eura odštete, ali je na tu odluku uložena žalba
4 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.01.2018. 10:54h

Saslušanje vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u žalbenom postupku u slučaju protiv ruskih vlasti zakazano je za danas pred Evropskim sudom za ljudska prava, prenijela je agencija AP.

Navaljni se žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu navodeći da su ruske vlasti u više navrata hapšenjima prekršile njegova prava.

On se danas pojavio pred sudom, a presuda se očekuje kasnije.

Sud je 2017. presudio da su hapšenja Navaljnog u sedam slučajeva bila nezakonita i naredio Rusiji da plati 63.000 eura odštete, ali je na tu odluku uložena žalba.

Navaljni je u martu i junu prošle godine organizovao velike demonstracije u više ruskih gradova, tokom kojih su uhapšene hiljade ljudi. On je mjesecima vodio kampanju širom Rusije, organizovao skupove i otvarao brojne kancelarije u unutrašnjosti uprkos blokadi vlasti.

Navaljni je ranije rekao da će voditi kampanju za bojkot glasanja na predsjedničkim izborima u Rusiji ako mu ne bude dozvoljeno da bude predsjednički kandidat.

Predsjednički izbori u Rusiji zakazani su za 18. mart.

Bonus video: