Lideri EU podijeljeni oko nivoa smanjenja emisije gasova do 2030. godine

U zaključcima prvog dana samita navodi se da će lideri pokušati da postignu konsenzus na sastanku u decembru, uoči usvajanja prvog evropskog zakona o klim

1506 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lideri EU nijesu juče na samitu u Briselu uspkeli da se dogovore oko nivoa smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte koji treba postići u borbi protiv klimatskih promkena.

Oni su se složili da je potrebno postaviti ambiciozniji cilj u borbi protiv klimatskih promkena, ali nijesu usvojili predlog da se emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine smanje najmanje 55 odsto u poredjenju s nivoom iz 1990. godine.

Prvog dana samita u Briselu lideri su diskutovali o tom predlogu Evropske komisije i zaključili da trenutni cilj, smanjenje od 40 odsto do 2030. godine, treba podići na viši nivo i da ga treba ostvariti "kolektivno".

U zaključcima prvog dana samita navodi se da će lideri pokušati da postignu konsenzus na sastanku u decembru, uoči usvajanja prvog evropskog zakona o klimi.

Dok Evropski parlament traži da se kao cilj postavi smanjenje emisije gasova od 60 odsto, istočne članice Unije, kojima je za zadovoljenje većine energetskih potreba potreban ugalj, pokazuju manji entuzijazam.

One brinu o socijalnim, ekološkim i ekonomskim troškovima prelaska na "zeleniju" ekonomiju.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predvidjela je u septembru, predlažući smanjenje emisije od najmanje 55 odsto, da će novi cilj za neke članice "biti previše, a za neke nedovoljno".

Da bi postao obavezujuć, predlog Fon der Lajen mora da prihvati svih 27 članica Unije.

Bonus video: