"Vjerovatno treba da razmišljamo o imidžu, ali nijesmo mlade djevojke koje idu na bal"

Sud u Rusiji odredio je 30 dana pritvora Alekseju Navljnom zbog kršenja uslovne slobode, ignorišući pozive zapadnih država da smjesta oslobodi opozicionog političara

8337 pregleda 4 komentar(a)
Nije Rusija mlada djevojka koja ide na bal pa da brine o imidžu: Lavrov, Foto: Reuters
Nije Rusija mlada djevojka koja ide na bal pa da brine o imidžu: Lavrov, Foto: Reuters

Uprkos kritikama i upozorenjima međunarodne zajednice, u kojima su prednjačili američki i evropski lideri, a pridružili su im se i aktivisti poput Edvarda Snoudena, Kremlj je pokrenuo postupak kako bi u zatvor poslao jednog od Putinovovih najglasnijih protivnika.

Sud u Rusiji odredio je juče 30 dana pritvora Alekseju Navljnom zbog kršenja uslovne slobode, ignorišući pozive zapadnih država da smjesta oslobodi opozicionog političara.

Ova odluka, donijeta dan nakon što je policija uhapsila Navaljnog na aerodromu po povratku u Rusiju pošto je u avgustu otrovan nervnim agensom, mogla bi biti uvod za višegodišnju zatvorsku kaznu.

Ruska zatvorska služba je podnijela zahtjev da se troipogodišnja kazna uslovne slobode u slučaju pronevjere, za koji Navaljni tvrdi da je iskonstrisan, preinači u zatvorsku kaznu.

Navaljni je suočen i sa još tri krivična slučaja protiv njega.

Navaljni uoči jučerašnjeg saslušanja
Navaljni uoči jučerašnjeg saslušanjafoto: Beta/AP

Ujedinjene nacije i zapadne države tražile su od Moskve da oslobodi Navaljnog, a pojedine države su pozvale na nove sankcije nakon prvih kaznenih mjera koje je EU uvela zbog njegovog trovanja.

Moskva im je poručila da gledaju svoja posla.

Kancelarija UN za zaštitu ljudskih prava pozvala je na hitno oslobađanje Navaljnog i zatražila proces u skladu sa vladavinom prava.

Buduća američka administracija odmah u nedjelju osudila je hapšenja, sugerišući da će se ljudska prava vratiti na dnevni red u odnosima sa Moskvom kada Donald Tramp preksjutra napusti Bijelu kuću.

Kritike zbog hapšenja uputio je i odlazeći državni sekretar Majk Pompeo. Međutim, aludirajući na nedavne nerede u SAD, Kremlj je oštro odgovorio kritičarima iz inostranstva.

„Poštujte međunarodno pravo, ne miješajte se u nacionalne zakone suverenih država i pozabavite se problemima u svojoj zemlji“, napisala je na Fejsbuku portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prijetnje sankcijama i upozorenja britanskih i drugih evropskih lidera naišla su na sličan prezir.

Litvanija, Letonija i Estonija su saopštile da šefovi diplomatija EU razgovaraju o novim sankcijama, a te pozive juče je podržao i češki ministar inostranih poslova Tomaš Petriček.

Šefovi diplomatija Njemačke, Britanije, Francuske i Italije ranije su takođe pozvali na oslobađanje Navaljnog.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je da bijes zapadnih država zbog hapšenja Navaljnog ima za cilj skretanje pažnje javnosti sa domaćih problema i da Moskvu ne dotiče potencijalna šteta njenom imidžu.

„Vjerovatno treba da razmišljamo o našem imidžu, ali mi nijesmo mlade djevojke koje idu na bal“, kazao je Lavrov novinarima.

Moguća meta novih sankcija mogao bi biti Sjeverni tok 2, projekat vrijedan 11,6 milijardi dolara za izgradnju gasovoda od Rusije do Njemačke.

Njemačka je podržala taj projekat, navodeći da je riječ o komercijalnom udruživanju, a portparol vlade u Berlinu je juče saopštio da se to nije promijenilo.

Njemački mediji su juče objavili da SAD da planiraju da uvedu sankcije ruskom brodu „Fortuna“ za polaganje cijevi koji učestvuje u projektu Sjeverni tok2.

Navaljni je, na snimku objavljenom na Tviteru nakon jučerašnje presude, pozvao Ruse na protest.

„Ne plašite se, izađite na ulice. Ne činite to zbog mene, učinite to zbog sebe i svoje budućnosti“, kazao je Navaljni.

Leonid Volkov, saveznik Navaljnog, napisao je na Tviteru da će njegove pristalice održati proteste širom zemlje u subotu.

Navaljni 44, kazao je da je njegovo hapšenje i pritvaranje nezakonito i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je zbog straha pod noge bacio krivični zakon.

Kremlj nije reagovao, ali je prethodno saopšteno da se Navaljni mora suočiti sa pravdom ukoliko je učinio nešto nezakonito.

Oko 200 pristalica Navaljnog okupilo se juče ispred policijske stanice i zahtijevalo njegovo odlobađanje, prenio je Rojters.

Stanovnici Moskve su u izjavama za britansku agenciju izrazili podijeljena mišljenja o Navaljnom.

„Vjerovatno je učinio pravu stvar i postupio kao pravi čovjek“, kazao je Moskovljanin Juri Elizarov. „Međutim, sa političke tačke gledišta i nije, jer se ovdje narednih godina vjerovatno ništa neće promijeniti“.

Hodorkovski: Sudbina Navaljnog zavisi od reakcije ruskog društva

Mihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun koji je pao u nemilost Kremlja, kazao je juče da je hapšenje Navaljnog okušaj Putina da pokaže da je i dalje glavni u Rusiji.

Hodorkovski tokom intervjua za Rojters u Londonu
Hodorkovski tokom intervjua za Rojters u Londonufoto: Reuters

Hodorkovski je u intervjuu za Rojters kazao da Zapad treba da djeluje umjesto samo da priča ukoliko želi da utiče na 68-godišnjeg predsjednika nakon hapšenja Navaljnog.

„Putin osjeća da treba da pokaže da je on alfa mužjak u krdu ili će ljudi početi da dovode u pitanje njegov autoritet“, kazao je 57-godišnji Hodorkovski i dodao da bi se Navaljni mogao suočiti sa desetogodišnjom kaznom zatvora.

Nekada najbogatiji čovjek u Rusiji, Hodorkovski je uhapšen u avionu u Sibiru 2003. godine i osuđen za utaju poreza i prevaru. Njegova nekada moćna kompanija Jukos je rasparčana i podijeljena državnim firmama. Nakon deset godina u zatvoru oslobođen je 2013. godine.

Hodorkovski je kazao da je donio odluku da se vrati u Rusiju 2003. iako je znao da će biti uhapšen.

„Moja situacija je potpuno slična situaciji Navaljnog“, kazao je on. „Nije postojala druga opcija: ili se predate ili se vraćate u bitku - tako da je Navaljni uradio pravu stvar“.

On je kazao da Zapad treba da uvede sankcije pojedincima umjesto projektu Sjeverni tok 2 i dodao da iako želi da vjeruje da će Navaljni biti pušten, realno je očekivati da će biti pod ogromnim pritiskom ruskih vlasti.

„Mogu ga osuditi na deset godina zatvora“, kazao je. „Mnogo toga zavisi od reakcije ruskog društva“.

Bonus video: