"Super Mario" dobio mandat za sastav vlade Italije: Sada je težak trenutak...

Predsjednik Serđo Matarela je zadužio Dragija da formira Vladu, što je on prihvatio "uz rezervu" da dobije parlamentarnu većinu, ali je potom rekao da je uvjeren da će u tome uspjeti u pregovorima s političkim partijama i poslaničkim grupama

6854 pregleda 0 komentar(a)
Dragi, Foto: Reuters
Dragi, Foto: Reuters

Italijanski predsjednik Serđo Matarela dao je danas bivšem predsjedniku Evropske centralne banke Mariju Dragiju mandat za sastav nove vlade.

Dragi (73) će održati konsultacije sa političkim strankama kako bi pokušao da dobije podršku u parlamentu za formiranje vlade, prenosi Rojters.

Kako se navodi, pred novom vladom ostaju stari izazovi, koji se odnose na borbu protiv koronavirusa i ekonomsku krizu.

Dragi je uputio poziv na jedinstvo. "Sada je težak trenutak... pobijediti pandemiju, nastaviti kampanju vakcinacije i ponovo pokrenuti zemlju su izazovi koji nas čekaju", rekao je danas bivši šef Evropske centralne banke poslije razgovora s Matarelom.

Matarela je danas zadužio Dragija da formira Vladu, što je on prihvatio "uz rezervu" da dobije parlamentarnu većinu, ali je potom rekao da je uvjeren da će u tome uspjeti u pregovorima s političkim partijama i poslaničkim grupama.

Smatra se da je Dragi (73), s nadimkom "Super Mario", imao ključnu ulogu u spasavanju jedinstvene evropske valute, eura, dok je bio predsjednik Evropske centralne banke.

Predsjednik Matarela je sinoć pozvao Parlament da brzo podrži novu, nestranačku vladu koja bi vodila zemlju kroz krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Političke partije koje su činile dodadašnju Vladu Đuzepea Kontea nisu uspjele da prevaziđu razlike, te je prošle nedjelje ta vlada pala.

Konte je ostavku podnio 26. januara jer nije uspio da obezbijedi novu stabilnu većinu u Senatu pošto mu je mala stranka "Živa Italija" nekadašnjeg premijera Matea Rencija uskratila povjerenje zbog spora o trošenju više od 200 milijardi evra iz fonda EU za oporavak od pandemije.

Bonus video: