Avion letio u Litvaniju, Lukašenko naredio da ga MiG-29 otprati u Minsk: Uhapšen opozicioni aktivista

Protaseviču, koji je ranije pobjegao iz Belorusije u Poljsku, prijeti kazna zatvora do 15 godina

36022 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Protasevič dolazi na saslušanje u sud: Fotografija iz 2017., Foto: Reuters
Protasevič dolazi na saslušanje u sud: Fotografija iz 2017., Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2021. 20:11h

Bjeloruske vlasti su danas uhapsile pokretača onlajn kanala, ključnog za razmjenu informaciju među protivnicima predsjednika Aleksandra Lukašenka, nakon što je avion u kojem je bio preusmjeren na Minsk zbog prijetnje bombom.

Lukašenkov kabinet je saopštio da je on lično naredio da lovac MiG-29 otprati do aerodroma u Minsku avion kompanije Rajaner, koji je letio od grčkog glavnog grada Atine do litvanskog glavnog grada Viljnusa.

Koosnivač kanala u aplikaciji Telegram, novinar Roman Protasevič uhapšen je na aerodromu u Minsku, saopštilo je bjelorusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Bjeloruske vlasti su prošle godine proglasile taj kanal za ekstremistički pošto je korišćen za organizaciju masovnih demonstracija protiv Lukašenka.

Protaseviču, koji je ranije pobjegao iz Belorusije u Poljsku, prijeti kazna zatvora do 15 godina.

Lukašenkov kabinet je naveo da je prijetnja bombom primljena dok je avion bio iznad Bjelorusije.

Zvaničnici Bjelorusije su kasnije naveli da u avionu nije pronađen eksploziv. Kompanija Rajaner za sada se nije oglašavala.

Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja se takođe sklonila iz zemlje, pozvala je Međunarodnu civilnu avijaciju da otvori istragu.

"Apsolutno je očigledno da je ovo operacija specijalnih službi sa ciljem otimanja aviona radi hapšenja aktiviste i blogera Romana Protaseviča. Niti jedna osoba koja leti iznad Bjelorusije ne može da bude sigurna u svoju bezbjednost", navela je Tihanovskaja.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda optužio je Bjelorusiju za "odvratnu akciju" i zahtijeva puštanje Protaševiča, prenosi BBC.

Bjeloruska vlast, na čelu s autoritarnim Lukašenkom, započela je oštar obračun sa neistomišljenicima kada su poslije predsjedničkih izbora 9. avgusta širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova, trajali su do dolaska oštre zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima.

Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla.

Na meti vlasti, i nakon što su protesti zamrli, našli su se i nezavisni mediji i novinari.

Vlast je prošle nedjelje uhapsila 11 zaposlenih popularnog bjeloruskog portala TUT.

Lideri EU osudili hapšenje bjeloruskog aktiviste, traže puštanje svih putnika aviona

Lideri Evropske unije (EU) su danas osudili postupak bjeloruskih vlasti koje su uhapsile Protaseviča i apelovali da svima na tom letu omoguće nastavak puta.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da EU "pažljivo prati" dešavanja u vezi s današnjim letom aviokompanije Rajaner od grčke Atine do litvanskog Viljnusa koji je, kako je kazao, "primoran da sleti u Minsk zbog navodne bezbjednosne prijetnje".

"To je potpuno neprihvatljivo. Bjelorusku vladu smatramo odgovornom za bezbjednost svih putnika tog aviona. Svim putnicima mora biti omogućeno da odmah nastave putovanje", naveo je Borel na Tviteru.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel takođe su pozvali Bjelorusiju da "pusti sve putnike" da idu, prenosi Frans pres.

Njemačka je zatražila "hitno objašnjenje" od Belorusije o presretanju aviona u kojem je bio Protasevič i njegovom hapšenju. "Zahtevamo momentalno objašnjenje od vlade Bjelorusije o preusmjeravanju ka Minsku leta Rajanera između članica EU i navodnom hapšenju novinara", naveo je na Tviteru visoki zvaničnik njemačkog ministarstva spoljnih poslova Miguel Berger.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki nazvao je hapšenje Protaseviča "činom državnog terorizma".

"Najstrože osuđujem hapšenje Romana Protaseviča od bjeloruskih vlasti nakon otmice putničkog aviona Rajanera. To je čin državnog terorizma", naveo je Moravjecki na Tviteru.

Bonus video: