Moskva proglasila personom non grata sjevernomakedonskog diplomatu

"Ova mjera predstavlja odgovor na odluku Sjeverne Makedonije u avgustu da bez ikakvih osnova objavi personom non grata diplomatu ambasade Rusije u Skoplju"

3920 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) proglasilo je danas presonom non grata diplomatu iz Sjeverne Makedonije, saopštilo je to ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je otpravnici poslova Ambasade Sjeverne Makedonije u Rusiji uručena nota o tome.

"Ova mjera predstavlja odgovor na odluku Sjeverne Makedonije u avgustu da bez ikakvih osnova objavi personom non grata diplomatu ambasade Rusije u Skoplju", dodaje rusko MSP.

Makedonski mediji objavili su takođe da je Rusija danas protjerala otpravnicu poslova Sjeverne Makedonije u Moskvi kao odgovor na protjerivanje ruskog diplomate iz Skoplja u avgustu.

Kako navodi državna agencija MIA, v.d. ambasadora Sjeverne Makedonije u Moskvi Olivera Čauševska-Dimovska danas je pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gdje joj je uručena nota o proglašenju zaposlenog u Ambasadi za "personu non grata".

To je drugi diplomata Sjeverne Makedonije koji je ove godine protjeran u znak reciprociteta za protjerivanje ruskih diplomata iz Skoplja. Prije protjerivanja prvog diplomate ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani je izrazio uvjerenje da se to neće desiti, jer njegova zemlja u ambasadi u Moskvi ima samo dvoje diplomata.

Prvi ruski diplomata je iz Sjeverne Makedonije protjeran u maju ove godine, a drugi u avgustu, uz objašnjenje da su se bavili nediplomatskim poslovima.

Sjeverna Makedonija je ruskog diplomatu protjerala i 2018, ali tada u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom, NATO i EU zbog slučaja trovanja nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja.

Bonus video: