Evropski sud pravde: EU može da uslovi finansiranje članica vladavinom prava

"U narednim nedjeljama ćemo usvojiti smjernice koje će dalje razjasniti kako primjenjujemo mehanizam u praksi. Obećala sam da nijedan slučaj neće biti izgubljen. I održala sam to obećanje", izjavila je predsjednica EK u reakciji na presudu

3790 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski sud pravde je presudio da Evropska unija (EU) može da uskrati finansiranje državama članicama koje ne podržavaju vladavinu prava.

Ova odluka dolazi nakon što su Mađarska i Poljska tužile EU osporavajući mehanizam uslovljavanja za isplatu sredstava iz fonda za oporavak od pandemije EU.

Presudom će biti pogođene upravo ove dvije zemlje, jer EU smatra da one ne poštuju načela vladavine prava.

Presuda Evropskog suda pravde, koja je konačna, pruža dovoljno pravnog i političkog pokrića Evropskoj komisiji (EK), da uskrati pomoć Poljskoj i Mađarksoj.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen je pozdravila odluku suda i naglasila da će EK sada pažljivo analizirati obrazloženje presuda i njihov mogući uticaj na dalje korake koje će se preduzimati u skladu sa Uredbom.

"Uzimajući u obzir ove presude, u narednim nedjeljama ćemo usvojiti smjernice koje će dalje razjasniti kako primjenjujemo mehanizam u praksi. Obećala sam da nijedan slučaj neće biti izgubljen. I održala sam to obećanje", izjavila je predsjednica EK u reakciji na presudu.

Prošle godine je Evropska unija, počela da uskraćuje finansijska sredstva za oporavak od pandemije Kovid-19, Poljskoj i Mađarskoj, zbog nedovoljnog poštovanja načelnih principa u vladavini prava.

EU i većina vlada na njenom zapadu zabrinuti su zbog pravnih promjena u Poljskoj i Mađarskoj za koje smatraju da narušavaju vladavinu prava, slabe nezavisnost sudstva i krše ljudska prava. Posebno su zabrinuti zbog nastojanja Varšave da potvrdi primat poljskog zakona nad pravnim i sudskim odlukama Evropske unije.

Evropski parlament (EP) koji se najviše zalagao za implementaciju mehanizma uslovljavanja, je pozdravio odluku Evropskog suda pravde.

Predsjednica EP, Roberta Metsola je saopštila da ova institucija očekuje da Evropska komisija odmah primijeni mehanizam uslovljavanja finansijskih sredstava sa vladavinom prava.

"Vladavina prava nije predmet pregovora", navela je Metsola.

"EU nije bankomat", saopštili su evropski narodnjaci čiji je donedavno bio član i Fidezs – partija mađarskog premijera Viktora Orbana.

Fidesz se u martu prošle godine povukao iz ove politčke grupacije – koja je inače najveća u Evropskom parlamentu, nakon što su njeni članovi ubjedljivom većinom izglasali izmjene u pravilniku kojima se dozvoljava isključivanje politčkih stranaka koje su dio ove grupe čime je otvoren put da se izbaci partija Fidezs.

Ako EK odluči da aktivira mehanizam, biće ovo prvi put u istoriji da evropske institucije ukidaju finansijsku pomoć državama članicama zbog zabrinutosti oko stanja sa vladavinom prava.

Bonus video: