Njemački ekonomisti smanjili prognoze rasta za 2022.

Za 2023. ekonomisti predviđaju umjereno bolji rast od 3,1 odsto. Osnovna predviđanja za ovu i narednu godinu pretpostavljaju nastavak isporuke gasa bez dalje ekonomske eskalacije zbog rata u Ukrajin

3068 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa vodećih ekonomskih instituta smanjila je prognoze ovogodišnjeg rasta u Njemačkoj, predviđajući da će najveća evropska ekonomija rasti za 2,7 odsto budući da rat Rusije protiv Ukrajine utiče na izglede.

Pet instituta revidiralo je prognoze u odnosu na prošlu jesen kada su predviđali rast od 4,8 odsto. Oni predviđaju još lošiji učinak ako se naglo prekinu isporuke ruskog gasa.

Ekonomisti su za revidiranu prognozu rasta okrivili rat i tok pandemije koronavirusa koji je tokom zime bio "gori od očekivanog".

Za 2023. ekonomisti predviđaju umjereno bolji rast od 3,1 odsto. Osnovna predviđanja za ovu i narednu godinu pretpostavljaju nastavak isporuke gasa bez dalje ekonomske eskalacije zbog rata u Ukrajini, rekli su oni.

Ako isporuka energije bude prekinuta, predviđaju rast od 1,9 odsto ove godine i smanjenje od 2,2 odsto u 2023.

Ekonomisti navode da će "kumulativni gubitak BDP u 2022. i 2023. slučaju zamrzavanja snabdijevanja vjerovatno biti oko 220. milijardi eura, odnosno i 239 milijardi dolara.

Nemačka se oslanja na Rusiju za oko 40 odsto svojih isporuka prirodnog gasa.

Vlada radi na smanjenju te zavisnosti, ali kaže da joj je potrebno vreme da se u potpunosti oslobodi potreba za ruskim gasom i protivi se trenutnoj obustavi snabdevanja iz Rusije.

Prošle godine nemački BDP je porastao za 2,9 odsto.

Bonus video: